RUSI PRVI PUT PRESRELI "UBICU MOSKVE"? Sistemi PVO radili punom parom, tvrde da su postigli veliki uspeh
Brod "Moskva", Foto: Wikipedia

RUSI PRVI PUT PRESRELI "UBICU MOSKVE"? Sistemi PVO radili punom parom, tvrde da su postigli veliki uspeh

Planeta -

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su PVO snage tokom proteklog dana prvi put presrele protivbrodsku raketu Neptun, kao i 27 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine.

- Sistemi PVO presreli su i dve rakete ispaljene iz HIMARS-a i dve antiradarske rakete HARM - saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je takođe saopštilo da je u toku dana uništeno 27 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući u oblastima naselja Šipilovka, Kremenaja, Sofijevka, Žitlovka, Zaliman, Kirilovka, Zajcevo, Mirne i Nesterjanka.

Prema tvrdnjama Kijeva, ukrajinske snage su upravo "Neptunom" potopile "Moskvu" u aprilu prošle godine. Po toj verziji, dve rakete R-360 "Neptun" su pogodile brod, što je izazvalo požar.

Ovu tvrdnju je kasnije potvrdilo i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država. Rusija je izvestila da je brod potonuo u olujnom moru nakon što je požar izazvao eksploziju municije.

R-360 "Neptun" je podzvučna protivbrodska krstareća raketa koju je razvio ukrajinski Konstruktorski biro "Luč". Ima domet od preko 200 kilometara, sposoban je da neutrališe ciljeve do 5.000 tona.

"Neptun" je zasnovan na sovjetskoj podzvučnoj protivbrodskoj raketi H-35, sa znatno poboljšanim dometom, opremom za ciljanje i elektronikom.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track