SATELITSKI SNIMCI OTKRILI: Kod Krimskog mosta 6 velikih TAMNIH MRLJA, Rusi smislili odbranu od ukrajinskih morskih dronova (FOTO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia, STRINGER / AFP / Profimedia

strategija stara 200 godina, ali efikasna

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI: Kod Krimskog mosta 6 velikih TAMNIH MRLJA, Rusi smislili odbranu od ukrajinskih morskih dronova (FOTO)

Planeta -

Skaj njuz je objavio da je Rusija je potopila čitav niz plovila pored Krimskom mosta primenjujući ono što analitičari nazivaju "200 godina starom strategijom" kako bi se odbranila od rastuće pretnje od ukrajinskih pomorskih dronova.

Britanska televizija navodi da je prikupila satelitske snimke koji pokazuju šest tamnih predmeta poređanih u nizu koji su se kod mosta, poznatog i kao Kerčki most, pojavili u vodi tokom perioda od nedelju dana.

Skaj njuz podseća da ovaj most predstavlja jedinu direktnu vezu između saobraćajne mreže Rusije i Krimskog poluostrva, a od početka rata izložen je uzastopnim napadima.

Glavni direktorat za obaveštajne poslove (GRU) Ministarstva odbrane je već ranije tvrdio da Rusija planira da "potopi najmanje šest plovila" uz sam most kako bi stvorila "zaštitnu traku" ispred njega.

Planet Labs PBC, Krim
foto: Handout / AFP / Profimedia

GUR je prošle nedelje na Telegramu takođe objavio da Rusija "namerava da postaviti prepreke između potonulih trajekata" kako bi zaštitila most "od oštećenja".

Skaj njuz navodi da na satelitskim snimkama koje je "Planet labs PBC" snimio 19. avgusta nikakvi objekti nisu vidljivi u vodi južno od mosta, ali se već 21. avgusta tu pojavljuju dva plovila.

Potom se dva dana kasnije još jedno plovilo pojavilo na površini vode. Do 26. avgusta šest objekata dužine oko 30 metara bilo na potpuno istim pozicijama, a po mišljenju analitičara to bi to moglo da znači da su plovila potopljena i da su ispod vode.

Planet Labs PBC, Krim
foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Profesor Majkl Klark, bezbednosni i vojni analitičar, kazao je da je korištenje "brodova za blokiranje" - plovila potopljenih na strateškom mestu sa ciljem stvaranja fizičke barijere - "stari odgovor na novu pretnju" ukrajinskih pomorskih dronova.

- Ovo je veliko područje pa bi trebalo da imate niz brodova, a onda i neku vrstu barijere između njih, to bi mogli da budu lanci ili čelične mreže, kako bi se sprečilo bilo što da prođe. Ukrajinci su razvili pametnu novu tehnologiju, a Rusija odgovara 200 godina starom strategijom potapanja brodova - objasnio je Klark.

Ipak, što se tiče efikasnosti te odbrambene strategije, Klark je kazao da je ona "verovatno najbolji način za Rusiju da spreči napade dronova".

U julu je Bezbednosna služba Ukrajine (SBU) prvi put preuzela odgovornost za sabotažu koja je teško oštetila Krimski most 8. oktobra prošle godine.

SBU je takođe potvrdila za CNN da je izvela i napad na most 17. jula ove godine korišćenjem pomorskog drona.

(Kurir.rs/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track