ZELENSKI NAČISTO UPROPASTIO PRVI SUSRET SA AMERIČKIM PREDSEDNIKOM: Bajden je potpuno pobesneo na ukrajinskog predsednika
Foto: AP, Marina Lopičić

haos

ZELENSKI NAČISTO UPROPASTIO PRVI SUSRET SA AMERIČKIM PREDSEDNIKOM: Bajden je potpuno pobesneo na ukrajinskog predsednika

Planeta -

Nova knjiga, koja će svetlost dana ugledati sledeće nedelje, vrlo verovatno će izazvati čuđenje u Vašingtonu i Kijevu, a u odlomku koji je objavio Atlantik navodi se da je ukrajinski lider Volodimir Zelenski „upropastio” svoj prvi susret u Ovalnom kabinetu sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Pre tačno dve godine dvojica lidera navodno nisu uspeli da uspostave poverljiv odnos jer su zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO i apsurdna analiza odnosa u vojnom savezu „razbesneli” Bajdena, piše Gardijan.

– Čak i najvatrenije pristalice Zelenskog u Bajdenovoj administraciji složile su se da je on pokvario sastanak, piše Frenklin Foer, autor knjige „Poslednji političar: u Beloj kući Džoa Bajdena i borba za američku budućnost“ o sastanku u septembru 2021. .

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen Twitter

- To je nagovestilo još teže pregovore u budućnosti.

Foer takođe sa entuzijazmom piše da je Bajden pokrenuo talas svetske podrške Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, rekavši da je američki predsednik pokazao da je „u dobroj formi za svoje godine“.

Ali kako se rat u Ukrajini odugovlači, a vojna i finansijska podrška Kijevu je vruća tema u Kongresu i na republikanskim predsedničkim izborima, vesti o Foerovom izveštaju o sastanku između Bajdena i Zelenskog mogle bi da zabrinu Belu kuću.

Gardijan je nabavio primerak Poslednjeg političara, koji će se naći na policama knjižara sledeće nedelje. U utorak je u Atlantiku, časopisu i veb stranici za koji piše autor Frenklin Foer, objavljen duži pasus. Između ostalog, bavi se prvom posetom Zelenskog Beloj kući.

Kao iu drugim delovima knjige, Foer ne koristi precizne citate i ne navodi izvore kada piše o sastanku Bajdena i Zelenskog 1. septembra 2021. Ali izdavač, Penguin Random House, ističe da je knjiga zasnovana na „ekskluzivnim razgovorima sa malim krugom savetnika koji decenijama rade za Bajdena”.

Džozef Bajden, Volodimir Zelenski
foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Od 2019. godine, kada je izabran za šefa Ukrajine, Zelenski je pod stalnim pritiskom Rusije. Već duže vreme traži sastanak u Beloj kući. Donald Tramp ga je odbio jer je Zelenski odbio da kopa u prljave tajne o svojim rivalima, uključujući Bajdena. Takvi Trampovi napori su na kraju doveli do prvog opoziva.

Foer tvrdi da je Zelenski gajio negodovanje zbog te epizode ​​i činilo se da je Bajdena, bar podsvesno, krivio za poniženje koje je pretrpeo, za političku sramotu. Autor u knjizi takođe tvrdi da je Zelenski smatrao Bajdena slabim, posebno zbog njegove odluke ranije te godine da odustane od sankcija ruskoj kompaniji koja gradi Severni tok 2. Ukrajinski lider je verovao da je takav potez podrio ekonomske i bezbednosne interese Ukrajine.

Bajden je odobrio sastanak sa Zelenskim, ali nije mnogo razmišljao o tome, piše Foer, posebno zbog prijateljskih odnosa koje je ukrajinski lider uspostavio sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom, povodom odluke o Severnom toku. U znak protesta Bajdenu zbog neodobravanja sankcija, Kruz je blokirao imenovanje novih zvaničnika u američkoj administraciji i ambasadora.

- Bez obzira na to da li je on toga svestan, ali Zelenski je bio učesnik. Zaudaralo je na amaterizam. Budimo iskreni, ni Bajden nema posebno mišljenje o svom kolegi, piše Foer.

Džo Bajden, Džozef Bajden, SAD, Bela kuća, Ovalni kabinet
foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL/

Podsećajući na ulogu koju je Bajden igrao u bilateralnim odnosima SAD i Ukrajine tokom mandata Baraka Obame, što je podstaklo Trampovo interesovanje za Zelenskog, Foer je napisao da je bivši potpredsednik stoga „veoma dobro upoznat sa ukrajinskom politikom“.

Zvanični transkripti izjava Bajdena i Zelenskog novinarima pre njihovog sastanka 1. septembra u Ovalnom kabinetu Bele kuće pokazuju da su lideri delili međusobno poštovanje i ciljeve politike. Foer, međutim, tvrdi da kada je sastanak počeo, Zelenski nije bio svestan Bajdenovih stavova i skoro namerno nije bio svestan Bajdenovog moralnog kodeksa.

Bajden je očekivao izraze zahvalnosti za podršku SAD, a Zelenski je u razgovor ubacio dugačku listu zahteva od kojih je glavni bio ulazak u NATO. Bajden je tada imao 78, a Zelenski 43 godine. Stariji političar je pokušao da ublaži entuzijazam mlađeg čoveka, piše Foer, napominjući da u to vreme nije bilo dovoljno podrške Ukrajini da se pridruži vojnom savezu.

Rusija podstiče tenzije u Ukrajini od 2014. godine, a postojao je opšti konsenzus da Putin sprema invaziju u punom obimu.

- Frustracija Zelenskog blokirala je njegovu sposobnost logike. Nakon što se založio za ulazak Ukrajine u NATO, započeo je predavanje o tome kako je ta organizacija zapravo istorijska relikvija čija relevantnost bledi. On je rekao Bajdenu da će Francuska i Nemačka napustiti NATO. Kakva apsurdna analiza i očigledna kontradikcija. To je razbesnelo Bajdena, piše stručni saradnik Atlantika u knjizi koja bi mogla glasno da odjekne u svetu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track