MISTERIJA BERMUSKOG TROUGLA! NAUČNIK OBJASNIO ZAŠTO MISLI DA BRODOVI NESTAJU: Igla kompasa se vrtela kao luda!

MISTERIJA BERMUSKOG TROUGLA! NAUČNIK OBJASNIO ZAŠTO MISLI DA BRODOVI NESTAJU: Igla kompasa se vrtela kao luda!

Planeta -

Bermudski trougao fascinira naučnike godinama unazad, a sada je jedan stručnjak rekao zašto misli da tamo navodno nestaju brodovi. Zona smeštena u severnom Atlantskom okeanu u blizini Bermuda je bila navodno mesto višestrukih nestanaka brodova, što je dovelo do priča o tome šta je to zbog čega nestaju plovila, prenosi britanski Dejli Star.

Nik Hačings, istraživač minerala, objasnio je u dokumentarcu Kanala 5 "Tajne Bermudskog trougla", zašto misli da tamo, kako je naveo, "češće nestaju brodovi".

"Bermudi su u suštini morska planina – to je podvodni vulkan. Pre 30 miliona godina, stajao je iznad nivoa mora. Sada je erodirao i ostao nam je vrh vulkana. Imamo nekoliko uzoraka jezgra, koji imaju magnetit u sebi. To je najmagnetičniji prirodni materijal na Zemlji".

Zatim je uradio eksperiment, gde je izvukao deo stene i stavio ga na ravnu površinu pre nego što je kompas pomeren preko njega. Igla kompasa se okretala jer stene sadrže magnetit.

Gospodin Hačins je rekao: "Možete samo da zamislite drevne moreplovce kako plove pored Bermuda. To je bilo veoma zbunjujuće.” Američka Nacionalna okeanska služba je 2010. godine napisala: "Okean je oduvek bio misteriozno mesto za ljude, a kada je u pitanju loše vreme ili loša navigacija, to može biti veoma smrtonosno mesto.

Ovo važi za ceo svet. Nema dokaza da se misteriozni nestanci dešavaju češće u Bermudskom trouglu nego u bilo kom drugom velikom području okeana"

Podsetimo, izveštaji zvaničnih agencija pokazuju da se priroda i broj nestanaka u ovoj oblasti ne razlikuje značajno od drugih oblasti u okeanu. Isto tako, trebalo bi reći da je zona "Bermudskog trougla" izuzetno popularna i prometna saobraćajna ruta i za brodove i za avione, s tim u vezi su i veće šanse da broj nesreća ovde bude učestaliji.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track