"PUČ U GABONU JE VELIKI PROBLEM ZA EVROPU" Bursać: Povećava se nesigurnost u Africi, moguća pojava sličnih događaja u ovom periodu
Foto: AP

NOVI PUČ U AFRICI

"PUČ U GABONU JE VELIKI PROBLEM ZA EVROPU" Bursać: Povećava se nesigurnost u Africi, moguća pojava sličnih događaja u ovom periodu

Planeta -

"U ime naroda Gabona, odlučili smo da branimo mir tako što ćemo staviti tačku na sadašnji režim. Na neodgovorno, nepredividivo upravljanje koje rezultira kontinuiranim pogoršanjem društvene kohezije i rizikuje da zemlju odvede u haos!"

centralni
foto: Kurir televizija

Samo nekoliko sati nakon obraćanja vojnih oficira, na ulicama glavnog grada Librvila izašle su mase oduševljenih ljudi.

Ovo su neke od izjava anketiranih građana:

"Ceo narod Gabona želeo je da porodica Bongo konačno ode sa vlasti. Ipak je 60 godina previše. Videćemo kako će se stvari odvijati, ali mi slavimo. Danas je kraj jednog sistema."

centralni
foto: Kurir televizija

"Došlo smo da pružimo podršku našim oficirima. Da pokažemo da smo uz njih, jer smo umorni od režima koji traje više od 60 godina."

A pobunjeni vojnici saopštili su da su izborni rezultati poništeni, sve granice zatvorene do daljeg i raspuštene državne institucije, kao i da je predsednik Ali Bongo u kućnom pritvoru. Od 2020. godine državni udari su se nizali, u Maliju, Gvineji, Burkini Faso, Čadu. Vojska je prošlog meseca preuzela vlast u Nigeru, destabilišući region Sahela i uvlačeći svetske sile čiji su strateški interesi ugroženi. Da li je moguć dalji domino efekat?

centralni
foto: Kurir televizija

- Ukoliko kao model uzmemo ovaj vojni udar, odnosno udar u Nigeru iza kojeg je stajao general Tijani koji je ustav i sve predviđeno ustavom ukinuo i prekopiramo ga na Gabon, dolazimo do još više nesigurnosti u regionu Afrike i moguću pojavu sličnih događaja u ovom periodu - rekao je Boris Bursać, docent na Fakultetu društvenih nauka i dodao:

- Za Evropu je ovo veliki problem, evidetno je da ona očigledno gubi uticaj u ovim delu Afrike. U obližnjim uzemljama popur Malija i Burkine Faso, jedna Francuska velika kolonijalna sila morala je da se povuče i promeni svoju strategiju!

02:52

EVROPA JE U PROBLEMU ZBOG PUČA U GABONU! Bursać: Povećava se nesigurnost u Africi, moguća pojava sličnih događaja u ovom periodu

Novi puč u Africi predstavlja i novi izazov za Evropu, dok visoki evropski zvaničnici upozoravaju na nove nestabilnosti u regionu.

- Ako se ovo potvrdi, to će biti još jedan vojni udar koji će povećati nestabilnost u regionu. Ovo je veliko pitanje za Evropu - konstatovao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. U Gabonu je 2019. godine takođe pokušan vojni puč, kada su vojnici tvrdili da su zbacili predsednika Bonga, ali Vlada te zemlje ubrzo je poručila da je kontrola nad zemljom uspostavljena. Ali Bongo je na vlasti već 14 godina, a prvi put je izabran 2009. godine nakon smrti oca Omara Bonga Ondimbe, koji je zemljom vladao 41 godinu.

centralni
foto: Kurir televizija

- Mislim da je situacija drugačija od one koja se događala u drugim državama, jer jednostavno nezadovoljstvo naroda i vojske je nekoliko puta u toku istorije pokazivano na ovaj način. Mislim da je ovo prvi put da je puč uspeo - smatra Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost. Gabon je veliki proizvođač nafte pa je moguće poverovati da novim vojnim pučom, zapadne sile pokušavaju da uspostave parlamentarnu demokratiju, pre nego autokratski sistem koji decenijama vlada u toj zemlji.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track