AMERIČKI SENAT JE STARAČKI DOM! Predsednička kandidatkinja: To je tužno, kao kad vidimo Bajdenov pad (VIDEO)
Niki Hejli, Foto: EPA

AMERIČKI SENAT JE STARAČKI DOM! Predsednička kandidatkinja: To je tužno, kao kad vidimo Bajdenov pad (VIDEO)

Planeta -

Republikanska predsednička kandidatkinja Niki Hejli izjavila je juče da je američki Senat ''najprivilegovaniji starački dom u zemlji'' i ponovo pozvala na testiranje "mentalnih sposobnosti'' za starije američke političare na državnim funkcijama.

Ona je to rekla pošto se 81-godišnji senator Mič Mekonel nedavno ukočio i zurio u prazno tokom konferencije za medije.

- Mič Mekonel je uradio neke velike stvari i zaslužuje priznanje. Ali morate da znate kada je vreme da odete - rekla je Hejli, a prenosi Bi-Bi-Si.

Istakla je da su testovi mentalnih sposobnosti potrebni za svakoga starijeg od 75 godina.

- To je tužno. Niko ne bi trebalo da se oseća dobro što to vidi, ili kada vidimo (90-godišnju senatorku iz Kalifornije) Dajan Fajnštajn, ili kada vidimo pad Džozefa Bajdena - rekla je Hejli.

Članovi poslaničkog kluba senatora iz Kentakija, koje Mekonel u Senatu predvodi od 2006, nisu javno doveli u pitanje njegovu lidersku sposobnost, iako imaju opciju da sazovu sastanak na kojem bi se razgovaralo o tome.

Pad Džoa Bajdena
Pad Džoa Bajdenafoto: Printscreen Twitter

Bi-Bi-Si navodi da je Hejli čitavu svoju predsedničku kampanju bazirala na argumentu da su SAD potrebni lideri nove generacije, kao i da je prosečna starost članova američkog Senata je 65 godina.

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji će uskoro da napuni 81. godinu, rekao je da ne brine o tome da li je Mekonel sposoban da radi svoj posao.

- On je prijatelj. Razgovarali smo danas, i znate, preko telefona je zvučao kao onaj stari - rekao je Bajden.

Mekonel se ranije ove sedmice ukočio i nije progovorio neko vreme zureći u prazno, i ne reagujući na druge ljude u prostoriji.

Pošto mu je prišla pomoćnica, on je ponovo počeo da govori, ali je ona morala da mu ponovlja novinarska pitanja, na koja je on davao kratke odgovore.

Mekonel se takođe ukočio sredinom jula u Senatu tokom konferencije za novinare, nakon čega je morao da bude izveden iz sale, i posle čega su mu pomogli da se vrati i nastavi sa odgovaranjem na pitanja medija.

U martu, nakon što je zadobio potres mozga i prelom rebra u padu ispred hotela u blizini Vašingtona, prebačen je u bolnicu, a u Senat se vratio sredinom aprila.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track