DRONOVI POSTAJU NOĆNA MORA MOSKVE: Kako Ukrajina malim bespilotnim letelicama muči rusku PVO
Foto: Kurir tv

DRONOVI POSTAJU NOĆNA MORA MOSKVE: Kako Ukrajina malim bespilotnim letelicama muči rusku PVO

Planeta -

Nedavni napadi dronovima, koje Ukrajina izvršila širom Rusije, razotkrili su nedostatke u sofisticiranom sistemu protivvazdušne odbrane Rusije kojoj sada probleme zadaju male bespilotne letelice koje je teško otkriti, rekao je analitičar za Biznis insajder.

„Rusija se hvalila da je imala slojevitu odbranu pre rata, senzorsko elektronsko ratovanje, različite raketne baterije, kinetičke baterije, radare, koji mogu na neki način da identifikuju i zaustave pretnju“, rekao je za Business Insider Semjuel Bendet, analitičar i stručnjak za bespilotne i robotske vojne sisteme u Cenru za pomorske analize.

Ali on je dodao da je „većina ovih odbrambenih sredstava izgrađena da identifikuje i uništi veće pretnje poput projektila, helikoptera, aviona, a ne toliko na identifikaciju mnogo manjih bespilotnih letelica“.

Rat dronovima je sastavni deo sukoba u Ukrajini, pri čemu obe strane redovno koriste ovu tehnologiju kao deo svojih vojnih strategija.

Međutim, nedavni niz napada na rusku teritoriju verovatno ne služi na ponos jednoj od najistaknutijih svetskih vojnih sila.

Aerodromi i druge lokacije duboko unutar ruske teritorije pretrpeli su nemalu štetu napadima bespilotnih letelica poslednjih nedelja — u noći 29. avgusta, pogodio je pet različitih lokacija.

U tom napadu, ukrajinske bespilotne letelice bombardovale su aerodrom u gradu Pskov na severozapadu Rusije, minirajući četiri vojna transportna aviona Iljušin Il-76, navodi državni medij TASS.

Dronovi
foto: Kurir.rs

Ministarstvo odbrane Velike Britanije nazvalo je to „najvećim napadom na Rusiju od početka sukoba“, podseća Biznis insajder.

Ruske sisteme protivvazdušne odbrane, koji su među najnaprednijim na svetu, koriste desetine zemalja, a mnoge su razvile njihove varijacije, prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije .

Ali ovi sistemi, iako su napredni, nisu nepogrešivi.

U julu su bespilotne letelice udarile i oštetile dve nestambene zgrade u centru Moskve, uprkos tome što je susedna zgrada na krovu imala supernapredni raketni sistem Pancir S-1, navodi se u izveštaju.

„Takva odbrana nikada nije apsolutna, uvek će postojati rupe koje će biti iskorišćene“, rekao je Bendet.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u četvrtak je saopštilo da broj bespilotnih letelica koje pogađaju mete verovatno znači da se Rusija bori da ih otkrije i uništi, i da verovatno ponovo razmišlja o svojoj strategiji protivvazdušne odbrane.

Bendet je rekao da je Ukrajina znatno unapredila domaću industriju proizvodnje dronova tokom rata i da je verovatno proizvodila do šest različitih dronova sa dalekometnim ciljevima koje bi mogla da koristi za napad na Rusiju.

Ukrajina može da koristi samo sopstvene bespilotne letelice za napade unutar Rusije zbog ograničenja upotrebe NATO oružja na ruskoj teritoriji, podseća Biznis insajder.

Kurir.rs/N1/Biznis insajder

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja