RUSKI OFICIRI ZOVU SPARTAKA U POMOĆ! General Popov oteran jer je zaobišao Gerasimova i žalio se Kremlju zbog velikih gubitaka
Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service, Not supplied / WillWest News / Profimedia, screenshot

SVE GORA SITUACIJA U ZAPOROŠKOJ OBLASTI

RUSKI OFICIRI ZOVU SPARTAKA U POMOĆ! General Popov oteran jer je zaobišao Gerasimova i žalio se Kremlju zbog velikih gubitaka

Planeta -

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) preneo je tvrdnje pojedinih ruskih medija da su ruski oficiri iz 58. kombinovane armije kontaktirali za pomoć general-majora Ivana Popova, svog bivšeg komandanta.

Kako ISW navodi, oni su to učinili zbog sve gore situacije za ruske trupe na frontu.

Ivan Popov
Ivan Popovfoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prema tvrdnjama ruskih vojnih blogera, Popov je ostao na vezi s ofivirima koji su mu bili podređeni u zapadnom delu ukrajinske Zaporoške oblasti.

Po informacijama ruskog insajdera, ovi oficiri su se sada obratili za pomoć Popovu, poznatom po nadimku Spartak, umesto svom novom komandantu.

Valerij Gerasimov
Valerij Gerasimovfoto: AP/Russian Defense Ministry Press Service

Navodi se da je ruska vojna uprava smenila Popova sa mesta komandanta 58. kombinovane armije početkom jula nakon što je on pokušao da zaobiđe načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i direktno se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu požali zbog velikih gubitaka i manjka zamene ljudstva.

Ruski izvori su tvrdili da je Popov ohrabrivao podređene da govore istinu u vezi sa stanjem na frontu u izveštajima vojnoj komandi, odnosno da učine to što je i on uradio.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/ISW/Understandingwar.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track