PUTIN I ERDOGAN OČI U OČI! Objavljene teme koje će biti ključne na sutrašnjem sastanku predsednika Rusije i Turske (FOTO)
Foto: AP Gavriil Grigorov, AP Nedim Enginsoy

opet se sreću u sočiju

PUTIN I ERDOGAN OČI U OČI! Objavljene teme koje će biti ključne na sutrašnjem sastanku predsednika Rusije i Turske (FOTO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se sutra u Sočiju sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

To je ranije saopštio Putinov portparol Dmitrij Peskov, a Sputnjik je preneo da je iz Kremlja naknadno objavljeno da će dvojica lidera razmotriti pitanja razvoja uzajamno korisne bilateralne saradnje i aktuelna međunarodna pitanja.

Krajem protekle nedelje u Moskvi su razgovarali Sergej Lavrov i Hakan Fidan, ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, koji su definisali dnevni red sastanka dvojice predsednika.

Prema rečima Lavrova, između Rusije i Turske postoji sadržajan dijalog kako o bilateralnoj, tako i o regionalnoj i međunarodnoj agendi.

Vladimir Putin
foto: EPA Alexander Kazakov Sputnik Kr

Prethodni sastanak Putina i Erdogana održan je takođe u Sočiju 5. avgusta prošle godine.

Politiko navodi da Erdoganov povratak u taj grad predstavlja retku poestu Rusiji lidera jedne NATO zemlje od početka rata punog obima koji je Moskva pokrenula u Ukrajini.

Redžep Tajip Erdogan
foto: AP Pavel Golovkin

Navodi se da su turski mediji danas objavili da će Erdogan i Putin razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Politiko navodi da se očekuje da će Turska tražiti obnovu crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, koji je postignut prošle godine uz posredovanje UN, a iz kojeg je Rusija jednostrano istupila u julu ove godine.

Pored toga, očekuje se da će Erdogan i Putin razgovarati o turskom pristupu jeftinim isporukama prirodnog gasa.

(Kurir.rs/Fonet/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track