"SLUŽIO SAM U NAJTEŽEM PERIODU UKRAJINSKE ISTORIJE": Ministar odbrane Reznikov dao ostavku parlamentu, ni reč o korupcijskoj aferi
Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia, AP

DAN NAKON ŠTO JE ZELENSKI ODLUČIO DA GA SMENI

"SLUŽIO SAM U NAJTEŽEM PERIODU UKRAJINSKE ISTORIJE": Ministar odbrane Reznikov dao ostavku parlamentu, ni reč o korupcijskoj aferi

Planeta -

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov objavio je danas da je podneo ostavku Parlamentu, dan pošto je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio njegovu smenu.

- Podneo sam pismo ostavke Ruslanu Stefančuku, predsedniku ukrajinskog Parlamenta - napisao je Reznikov na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

On je na tom položaju bio od novembra 2021.

- Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za ukrajinsku vojsku tokom poslednja 22 meseca, najtežeg perioda u saveremenoj ukrajinskoj istoriji - naveo je dosadašnji ministar odbrane.

Zelenski je juče izjavio da će Reznikova na funkciji ove nedelje zameniti Rustem Umerov, poslanik iz redova krimskih Tatara.

- Odlučio sam da smenim ministra odbrane Ukrajine. Aleksij Reznikov ;je prošao kroz više od 550 dana punog rata. Smatram da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa društvom u celini. Sada ministarstvo treba da vodi Rustem Umerov - poručio je Zelenski.

Oleksij Reznikov
foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Kako je navela agencija Frans pres, smena na čelu Ministarstva odbrane objavljena je posle više korupcijskih skandala vlasti u Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

List Ukrajinska pravda najavio je prošle nedelje, pozivajući se na izvore iz vlade, da bi Reznikov trebalo da bude uskoro smenjen zbog skandala oko nabavke neadekvatne vojne opreme.

Prema istrazi novina Đerkalo tižnja, objavljenoj ranije ovog meseca, Ministarstvo odbrane Ukrajine je u septembru 2022. potpisalo ugovor s turskom firmom o kupovini 33 miliona dolara vredne zimske odeće za vojsku, za koju se kasnije ispostavilo da je letnja.

Oleksij Reznikov
foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Pojavile su se i fotografije na kojima Reznikov, nakon otkrića, sknadala pokazuje te jakne, pa čak i meri na vagi kako bi pokazao da su masivne.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta/Pravda.com.ua)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track