PROBOJ NA JUŽNOM FRONTU I BLIZU BAHMUTA: Ukrajinci tvrde da je izvedena snažna kontraofanziva i da Rusi imaju znatne gubitke
Foto: STR / AFP / Profimedia

vesti iz kijeva

PROBOJ NA JUŽNOM FRONTU I BLIZU BAHMUTA: Ukrajinci tvrde da je izvedena snažna kontraofanziva i da Rusi imaju znatne gubitke

Planeta -

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je danas da je uz snažnu kontraofanzivu na južnom frontu njena vojska povratila i tri kvadratna kilometra od ruskih snaga kod Bahmuta na istoku zemlje.

- Ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije u sektoru Melitopolja... i imale su uspeha kod Novodanilivke i Novoprokopivke na jugu - rekla je za javni televizijski servis zamenica ministra odbrane Hana Malijar.

Ta dva sela nalaze se u Zaporoškoj oblasti kod Robotine, strateškog mesta koje su Ukrajinci povratili od Rusa krajem avgusta i otvara im put ka jugu koji je pod okupacijom ruske vojske.

- Neprijatelj je na jugu podneo znatne gubitke u ljudstvu, oružju i opremi i ponovo grupiše svoje jedinice i trupe uz upotrebu rezervi - kazala je Malijar.

Ona je navela da su na istočnom frontu Ukrajinci ostvarili određen uspeh kod Kličšivke, sela južno od Bahmuta.

Bahmut je bio u centru borbi više od godinu dana a Moskva ga je osvojila u maju.

- Tokom protekle nedelje oslobođena zona se povećala za tri kvadratna kilometra kod Bahmuta i ukupno je oslobođeno 47 kvadratnih kilometara na obodima grada od početka ukrajinske kontraofanzive u junu - rekla je Malijar.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track