"OVO PUTIN ZAHTEVA DA SE ISPUNI, DA BI SKLOPIO SPORAZUM SA UKRAJINOM!" Dimitrijević: Erdogan će sastankom doneti mnogo Turskoj
Foto: Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia

KURIR TV

"OVO PUTIN ZAHTEVA DA SE ISPUNI, DA BI SKLOPIO SPORAZUM SA UKRAJINOM!" Dimitrijević: Erdogan će sastankom doneti mnogo Turskoj

Planeta -

Nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u ruskom crnomorskom odmaralištu Soči izgleda da ima naznaka da se Rusija vrati crnomorskom sporazumu.

Slobodan Dimitrijević, predsednik srpsko-ruskog bratstva, gostovao je u emisiji Usijanje gde se dotakao ovog sastanka.

- Erdogan je insistirao na ovom sastanku. Ovo je za njega savršena prilika da pokaže važnost i ulogu Turske na svetskoj i političkoj areni i naravno to što radi, radi da bi ostvario benefite za svoju zemlju. Turska je vrlo važna članica NATO članica i u ovom delu Evrope najjača vojna sila. Njihovi pokušaji da uđu u EU su još intenzivniji od naših, su nešto što spada u bolnu ranu kada je njihov narod i njihova spoljna politika u pitanju - rekao je Dimitrijević i dodao:

04:48

OVE DOGOVORE PUTIN ZAHTEVA DA SE ISPUNE, DA BI SKLOPIO SPORAZUM! Dimitrijević: Erdogan je doneo mnogo benefita Turskoj sastankom

- Dakle, on je ozbiljno insistirao na ovom sastanku. Rusi su pokazali dobru volju da razgovaraju na tu temu, ali naravno da imaju i interese u svemu tome. Kroz ovaj sastanak će se provući mnogo bitnih stvari. Žitni sporazum je jako bitan. Još nismo dobili informaciju da su se zaključne odluke donele, ali smo optimisti po tom pitanju. Rusija će preko Erdogana preneti svoje zahteve, pre svega ticaće se energetike, ali i sankcija koje su im uvedene. Takođe će se uputiti neke poruke NATO alijansi poput podrške Ukrajini, dalje naoružavanje, postavljanje vojske u borbenu gotovost, pretnje da će isporučiti F-35. Sve te teme će biti obrađen.

“Sputnjik” prenosi da je Putin na zajedničkoj konferenciji za medije istakao da će Rusija biti spremna da oživi prehrambeni sporazum, misleći na sporazum o izvozu ukrajinskog žita putem luka u Crnom moru, dodavši da će Moskva to učiniti čim se ispune svi zabeleženi dogovori.

Dimitrijević se potom osvrnuo na izjavu Vladimira Putina na zajedničkoj konferenciji za medije i otkrio našta je predsednik Rusije mislio kada je rekao "čim se ispune svi zabeleženi dogovori".

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Murat CETIN MUHURDAR / AFP / Profimedia

- To su pre svega oni dogovori vezani za sam koridor odnosno da se ne koristi u svrhe prenosa oružja. Jer su mnogi brodovi koji su prenosili žito, prenosili i oružje. Takođe jer su i dronovi koji izvršili napad na Krimski most lansirani sa tih brodova

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

01:49

DA LI ĆE SE NAĆI NEKA ALTERNATIVA ZA IZVOZ ŽITA IZ RUSIJE?

Kurir.rs

Bonus video:

01:20

POČEO SASTANAK U SOČIJU: Pogledajte kako je Putin dočekao Erdogana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track