"NATO SE ZALETEO U SUKOB U UKRAJINI, RUSI OKUPLJAJU SUVERENISTE" Ilić tvrdi: Turska koristi situaciju, želi da igra GLOBALNU ULOGU
Foto: Dan Kitwood Pool via AP, AP Mikhail Metzel, AP/Shutterstock

KURIR TV

"NATO SE ZALETEO U SUKOB U UKRAJINI, RUSI OKUPLJAJU SUVERENISTE" Ilić tvrdi: Turska koristi situaciju, želi da igra GLOBALNU ULOGU

Planeta -

Sastanak između ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u ruskom crnomorskom odmaralištu Soči izgleda da je otvorio mogućnost za obnovu crnomorskog sporazuma, posebno u vezi sa izvozom ukrajinskog žita putem luka u Crnom moru.

Iako odluka o povratku crnomorskog sporazuma još uvek nije doneta, Putin je izrazio spremnost na obnovu ovog sporazuma pod određenim uslovima.

Istovremeno, Erdogan je podržao obnovu ovog sporazuma i izjavio da Turska odbija alternativne predloge u vezi izvoza žita iz Ukrajine. Osim toga, tokom sastanka razgovarano je i o drugim pitanjima, uključujući situaciju na Kavkazu, u Libiji i Africi, kao i snabdevanju Turske ruskim gasom.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Dogukan Keskinkilic / AFP / Profimedia

Milutin Ilić, predsednik NVO "Geopolitikon", gostovao je u emisiji Usijanje gde se dotakao sastanka.

Međutim, najpre se osvrnuo na rat u Ukrajini i NATO za koji tvrdi da se zaleteo u sukob.

- Ukrajina je postala bojište gde se vodi sukob civilizacija, severoatlanskog globalizma i Rusa koji oko sebe okupljaju suvereniste i antikoloniste na nekim ekonomskim, pa i vojnim platformama u svetu. NATO se po meni zaleteo u taj sukob u Ukrajini. Prvo na vrhuncu svoje moći, svojim obećanjima 2008. godine. Da bi kasnije nakon ozbiljnih problema u Siriji i katastrofalnog poraza u Avganistanu došao u poziciju da Ukrajincima ne može da ispuni ono što je obećavao. A to je brzi ulazak u EU i NATO alijansu - istakao je Ilić.

03:58

NATO SE ZALETEO U SUKOB U UKRAJINI, RUSI OKUPLJAJU SUVERENISTE Ilić tvrdi: Turska koristi situaciju, želi da igra GLOBALNU ULOGU

- Turska koristi ovu sitauciju da objasni svojim severnoatlanskim partnerima da ta njena višedecenijska uloga regionalne sile njoj nije dovoljna. Ona želi da igra veću ulogu. Što se tiče žitnog sporazuma. Rusija stalno govori od Minska 1, Minska 2 , pa uzima i nas za primer devedesetih godina da Međunarodno pravo ne postoji i da potpisan sporazum ne znači ništa. Sporazum koji su garantovale Nemačka i Francuska je bio obmana. Kažu da su potpisali taj žitni sporazum u dobroj veri i da su izigrani. Putin je takođe izjavio, ne znam koliko je to tačno, ali da su ukrajinski pregovarači koji su taj žitni sporazum potpisali, ubijeni i pohapšeni. Rusija konstantno upozorava da sve što se potpiše nema nikakvu pravnu snagu. To je bio predmet današnjeg sastanka Turske i Rusije - rekao je Ilić i dodao:

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia

- Rusija želi da se taj sporazum postigne ali je Putin vrlo jasan da ne veruje da se nešto danas promenilo. On želi da se svaka stavka ispoštuje, pa onda mogu da se vrate na junski sporazum. Te stavke koje je Putin zamerio su: prvo taj transport je sadržao vojne komponente i zloupotrebljen je kako bi se izvodili napadi na Krim i na Krimski most. Drugo je dogovor da je Ukrajina trebala da odblokira administrativne prepreke o izvozu ruske žitarice, hrane i veštačkog đubriva nije ispoštovan.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:48

OVE DOGOVORE PUTIN ZAHTEVA DA SE ISPUNE, DA BI SKLOPIO SPORAZUM! Dimitrijević: Erdogan je doneo mnogo benefita Turskoj sastankom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track