UKRAJINCI PRED ZMAJEVIMA ZUBIMA: Pogledajte pomeranje na frontu koje ih je dovelo do poslednjeg sloja Surovikinove linije (VIDEO)
Foto: AP/Efrem Lukatsky, Printscreen/Twitter/ISW

ANALIZA AMERIČKOG InstitutA za proučavanje rata (ISW)

UKRAJINCI PRED ZMAJEVIMA ZUBIMA: Pogledajte pomeranje na frontu koje ih je dovelo do poslednjeg sloja Surovikinove linije (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska pešadija dosegla je treći i poslednji sloj ključne ruske odbrane u Zaporoškoj oblasti, Džordž Baros, analitičar američkog Instituta za proučavanje rata (ISW).

- Možda se spremaju da probiju Surovikinovu liniju kod (sela) Verbove, iako (protivtenkovske prepreke) zmajevi zubi i jarci još nisu demontirani kako bi mogla da tu prođe teška oprema - naveo je Baros.

Područje oko ovog sela na južnom frontu i obližnje Robotine smatraju se jednim od najjače utvrđenih na bojištu

- Vojnici se sada suočavaju s odbrambenim rovom punim ruskih vojnika pre nego što mogu da napreduju - rekao je Baros.

Ukrajina, Rusija, Ukrajinska vojska
foto: Printscreen/Twitter/ISW

On je naglasio je da će Ukrajina, kada probije treći sloj ruske odbrane, i dalje biti suočena s terenskim utvđenjima iza glavne linije.

- Geolocirani snimci objavljeni 4. septembra pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do položaja istočno od ruskih protivtenkovskih jaraka i zmajevih zuba koji su deo troslojne obrane neposredno zapadno od Verbove - poručio je Baros i dodao da ovi snimci pokazuju da je ukrajinska laka pešadija takođe napredovala dalje u nizu pripremljenih ruskih odbrambenih položaja duž puta koji ide severozapadno u Verbove.

Ukrajina, Rusija, Ukrajinska vojska
foto: Printscreen/Twitter/ISW

Indeks prenosi navode ISW da drugi geolocirani snimci objavljeni juče pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do ruskih odbrambenih položaja između sela Robotine (deset kilometara južno od Orihiva) i Novoprokopivke (13 kilometara južno od Orihiva).

- Ukrajinske snage proširuju proboj koji su već napravile u jednom ruskom odbrambenom sloju i navodno manevrišu više opreme i osoblja u taktička pozadinska područja ovog sloja - piše u analizi američkog instituta.

Ukrajinska vojska
foto: STR / AFP / Profimedia

ISW navodi da se "čini se ukrajinske snage napreduju u neposrednoj blizini još neprobijenog ruskog odbrambenog sloja koji se proteže severozapadno od Verbove do severno od Solodke Balke (20 kilometara južno od Orihiva) s pešadijskim napadima i teškom artiljerijskom vatrom po ruskim položajima dalje i južno od ovog sloja.

- Raspoređivanje ukrajinske teške opreme i značajnijih snaga u tim područjima nego što je ISW do sada primijetio ukazivalo bi i na proboj ovog ruskog odbrambenog sloja i na pokušaj da se taj proboj proširi - navodi se u analizi.

Rusko Ministarstvo odbrane, međutim, tvrdi da su ruske snage "poboljšale svoju taktičku situaciju" u blizini sela Robotine i Verbove 4. septembra, iako ISW tvrdi da nije primetio dokaze o ruskom napredovanju na tom području.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/ISW/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track