RUSI PRVI UNIŠTILI BRITANSKI PONOS! Ukrajinci snimaju i psuju dok automobilom beže kraj tenka Čelendžer 2 u gustom dimu (VIDEO)
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia, Printscreen/Twitter/Osinttechnical

GARDIJAN PRENOSI SNIMAK SA DRUŠTVENIH MREŽA

RUSI PRVI UNIŠTILI BRITANSKI PONOS! Ukrajinci snimaju i psuju dok automobilom beže kraj tenka Čelendžer 2 u gustom dimu (VIDEO)

Planeta -

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa ratišta u Ukrajini za koji stručnjaci kažu da prikazuje uništeni britanski tenk Čelendžer 2, što bi bio prvi put da je jedan od ovih tenkova koje je London poslao Kijevu uništen u borbi i to je pošlo za rukom ruskim trupama.

Britanski Gardijan navodi da se na početku klipa, snimanom iz automobila koji pokušava da pobegne sa borbene linije, vidi Čelendžer 2 sav u gustom dimu, na kojem se primećuje njegova karakteristična cev, iako nije jasno šta je izazvalo eksploziju koja ga je izbacila iz borbe.

Čelendžer 2
Čelendžer 2foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodi se da, iako su eksperti potvrdili da je na snimku prikazan čuveni britanski tenk, nije razjašnjeno kada i gde je ovo snimljeno.

U klipu se čuju glasovi i psovke na ukrajinskom ljudi u automobilu u trenutku kada primete drugi uništeni tenk.

tenk, Ukrajina, čelendžer 2
foto: Printscreen/Twitter/Osinttechnical

Gardijan navodi da je Čelendžer 2 stavljen u borbenu upotrebu 1994. i od tada je uništen samo jednom u Iraku 2003. i to u incidentu izazvanom vatrom sa savezničkih, a ne neprijateljskih položaja.

tenk, Ukrajina, čelendžer 2
foto: Printscreen/Twitter/Osinttechnical

Navodi se da je Velika Britanija ranije ove godine isporučila Ukrajini 14 ovakvih tenkova, u okviru širih evropskih napora za obezbeđivanje Kijevu teških oklopnih vozila.

Oni su predati ukrajinskoj brigadi koja je u avgustu učestvovala u borbama kod sela Robotine u Zaporškoj oblasti, gde je proteklog vikenda probijena prva linija ruske odbrane, a u međuvremenu su Ukrajinci stigli do zmajevih zuba.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track