DELOVI RUSKOG DRONA PALI NA TERITORIJU NATO! Rumunski ministar odbrane potvrdio nalaze za CNN, da li ovo pokreće OPŠTI RAT?
Foto: Shutterstock

ČLANICE ALIJANSE SU U OBAVEZI DA REAGUJU NA NAPAD NA SAVEZNIKA

DELOVI RUSKOG DRONA PALI NA TERITORIJU NATO! Rumunski ministar odbrane potvrdio nalaze za CNN, da li ovo pokreće OPŠTI RAT?

Planeta -

Angel Tilvar, rumunski ministar odbrane, potvrdio je da su delovi ruskog drona pali na teritoriju Rumunije, zemlje koja je članica NATO.

On je naveo da se to desilo prilikom udara na ukrajinsku luku na Dunavu, reku koja protiče duž granice dve države.

Tilvar je to izjavio za A3CNN, rumunsku ispostavu američke televizije CNN, prilikom današnjeg obilaska tog područja.

Izmail, luka Izmail
foto: Shutterstock

Navodi se da je Ministarstvo odbrane Rumunije isprva negiralo navode koji su se pojavili ranije ove nedelje o tome da su delovi ruskog drona pali na rumunsku stranu Dunava.

Angel Tilvar
Angel Tilvarfoto: EPA-EFE/Robert Ghement

Američka televizija podseća da su se ukrajinske luke na Dunavu poslednjih nedelja našle na udaru žestokog i dugotrajnog ruskog bombardovanja.

Navodi se da Moskva cilja ukrajinska postrojenja i infrastrukturu za skladištenje žita nakon što je dozvolila da sporazum o o njegovom izvozu iz crnomorskih luka istekne u julu.

CNN navodi da su se mnogi od toh udara dogodili direktno nasuprot rumunske granice.

Ministarstvo odbrane Rumunije je "najsnažnije moguće" osudilo napad koji se desio ranije ove nedelje, nazvavši ga "neopravdanim i u dubokoj suprotnosti sa principima međunarodnog prava".

Shahid combat dron, Šahid dron, Šahid, dron
foto: Shutterstock

Navodi se da su ukrajinske vlasti saopštile da su ruski napadi dronovima nastavljeni i jutros na ukrajinskoj strani Dunava, pri čemu je stradao jedan poljoprivrednik.

Ukrajinska poslanica Oksana Savčuk iznela je u ponedeljak tvrdnju da je Rumunija demantovala navode zvaničnog Kijeva o tome da je ruski dron prethodne noći pogodio njenu teritoriju samo da bi sprečila ulazak NATO u rat sa Rusijom.

Oksana Savčuk
Oksana Savčukfoto: Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Rojters je preneo da je Savčuk u izjavi za ukrajinsku televiziju kazala da je uverena da je sve to deo napora da se izbegne direktan sukob Alijanse i Moskve.

Britanska agencija podseća da se prema sporazumu o kolektivnoj odbrani NATO svaki napad na jednu zemlju članicu, a Rumunija jeste članica Alijanse, smatra napadom na sve u Severnoatlantskom savezu.

Izveštač Rojtersa je razgovarao sa Rumunkom Danijelom Tanase, čija kuća gleda na obali Dunava gleda na ukrajinsku luku Izmail na drugoj obali reke, a koja je bila cilj ruskog udara dronovima "Šahid".

Tanase je u razgovoru telefonom kazala da joj nije poznato da je bilo eksplozija na rumunskoj obali Dunava, ali da ne može to sa sigurnošću da tvrdi.

- Čuli smo dronove, eksplozije i dejstva protivvazdušne odbrane sa druge strane reke. Sa našeg prozora videli smo svetlo u daljini, sinoć je padala kiša - rekla je Tanase.

Ministarstvo odbrane Rumunije je ranije u ponedeljak demantovalo navode da su dronovi koje je ispalila Rusija tokom prethodne noći pali i eksplodirali na rumunskoj teritoriji, prilikom udara na ukrajinsku lučku infrastrukturu na reci Dunav.

Rojters je preneo da je to kazao portparol ministarstva i podsetio da je prethodno Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, izneo tvrdnju da su dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije koja se graniči s Ukrajinom.

Nikolenko je to objavio u postu na Fejsbuku, pozivajući se na "informacije Državne pogranične službe Ukrajine".

- Noćas su, tokom masovnog napada Rusije na područje luke Izmail, ruski "Šahidi" pali i eksplodirali na teritoriji Rumunije. Ovo je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo po bezbednost Ukrajine, vež i po bezbednost susednih zemalja, uključujući države ćlanice NATO - naveo je ukrajinski zvaničnik.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/CNN/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track