OVO JE RUSKI PILOT KOJI JE PREBEGAO U UKRAJINU I PREDAO IM HELIKOPTER: Kijev mu dao 500.000 dolara kao nagradu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

OVO JE RUSKI PILOT KOJI JE PREBEGAO U UKRAJINU I PREDAO IM HELIKOPTER: Kijev mu dao 500.000 dolara kao nagradu! (VIDEO)

Planeta -

Ruski pilot koji je prebegao na ukrajinsku stranu i predao helikopter Mi-8 njenoj vojsci dobiće nagradu od pola miliona dolara, rekao je u utorak ukrajinski zvaničnik.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je da će novac biti isplaćen u ukrajinskoj grivni. Pozvao je i ostale pripadnike ruske vojske da slede primer prebega.

Ukrajinski mediji danima izveštavaju o bekstvu 28-godišnjeg Rusa Maksima Kuzminova.

Ukrajina ima zvaničnu listu nagrada za vojnu opremu koju su predali ruski vojnici. Za tenk, na primer, mogu dobiti 100.000 dolara. S druge strane, u Rusiji se isplaćuju bonusi za avione, tenkove i drugo naoružanje.

– Ukrajina je demokratska pravna država. Mi ispunjavamo sopstvene obaveze i (obaveze) međunarodnog prava. Zato, još jednom ponavljam, oni Rusi koji ne žele da postanu ratni zločinci neka se predaju, pređu na ukrajinsku stranu i brane svoju čast i savest, bore se protiv Putinovog režima – – rekao je Jusov.

Tajna služba je ubedila mladića da pređe na ukrajinsku stranu u okviru specijalne, duge operacije, piše Hina.

Kako prenosi onlajn portal Ukrainska pravda, helikopter je sleteo u Harkovsku oblast na istoku Ukrajine. Dva člana posade su poginula. Pilot je u Ukrajini sa porodicom, koja je ranije pobegla iz Rusije.

Helikopter, za koji se navodi da prevozi rezervne delove za ruske borbene avione, takođe je u zemlji, prenela je Ukrajinska pravda.

Ukrajina se više od 18 meseci brani od ruske invazije uz vojnu pomoć Zapada.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track