PRITISAK ERDOGANA: Turska traži da lideri G20 ispune zahteve Rusije u vezi izvoza žita
Foto: Dogukan Keskinkilic / AFP / Profimedia

PRITISAK ERDOGANA: Turska traži da lideri G20 ispune zahteve Rusije u vezi izvoza žita

Planeta -

Ankara je zatražila od svetskih lidera da olakšaju osiguranje ruskih žitarica i đubriva od strane londonske kompanije Lojd i da Moskvi ponovo omoguće pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT, prenosi Blumberg pozivajući se turske zvaničnike upoznate sa razgovorima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je nekoliko lidera Grupe 20 da ispune neke od ruskih zahteva za oživljavanje sporazuma, koji je omogućavao ukrajinske isporuke žita i smanjio globalne cene hrane.

Erdogan, koji je pomogao u posredovanju u prvobitnoj Inicijativi za crnomorsko žito 2022. godine, vrši pritisak na sastancima iza zatvorenih vrata sa liderima tokom samita G-20 u Nju Delhiju ovog vikenda, rekli su Blumbergu izvori upoznati sa razgovorima.

Turska je poručila svojim partnerima da Crnomorskog sporazuma za žito može oživeti ublažavanjem nekih sankcija za koje Moskva tvrdi da je sprečavaju da uvozi poljoprivrednu opremu kao što su traktori ili rezervni delovi, naveli su turski zvaničnici pod uslovom anonimnosti.

Vašington i saveznici odbacuju tvrdnje Rusije da sankcije ograničavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Moskve i do sada su protivile pozivima da se ublaže sankcije, navodi Blumberg.

žito, tankeri, žito u tankerima
foto: Shutterstock

Rusija do sada nije prihvatila kompromis koji su predložile UN, a koji bi podrazumevao osnivanje podružnice sankcionisane državne poljoprivredne banke Roselhozbank i da joj dozvoli pristup SWIFT-u, saopštilo je nekoliko evropskih diplomata.

Oni su saopštili da Turska na sastancima u Nju Delhiju često pominje status pregovora o žitu.

Ankara pokušava da pronađe konsenzus tokom nastojanja da oživi sporazum o žitu iz koga se Rusija povukla u julu kada je odbila da garantuje bezbednost za brodove sa ukrajinskim žitaricama u Crnom moru, dodao je indijski zvaničnik.

Neizvesnost u pogledu budućnosti isporuka jednog od najvećih svetskih izvoznika žitarica, doprinela je višenedeljnoj nestabilnosti cena pšenice na svetskom tržištu, kao i porastu neprijateljstava u Crnom moru i oko njega.

Ukrajina je pregovarala sa Rumunijom i Bugarskom o alternativnoj pomorskoj ruti koja bi iz Ukrajine prolazila preko rumunskih teritorijalnih voda, saopštile su evropske diplomate, ali bi taj put samo delimično pokrio neke od potreba Kijeva.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja