SASTANAK GRUPE 20: Bez prisustva Sija i Putina, Bajden namerava da poveća uticaj Amerike
Na okupu: Predstavnici članica Grupe 20, Foto: EPA/INDIAN PRESS

SASTANAK GRUPE 20: Bez prisustva Sija i Putina, Bajden namerava da poveća uticaj Amerike

Planeta -

Samit u Nju Delhiju otvorio indijski premijer Narendra Modi poželevši dobrodošlicu Afričkoj uniji kao novoj stalnoj članici

Premijer Indije Narendra Modi otvorio je juče dvodnevni samit Grupe 20, vodećih svetskih ekonomija, poželevši dobrodošlicu Afričkoj uniji (AU) kao novoj stalnoj članici!

Modi je članstvo objavio tokom svog govora na početku samita udarivši čekićem tri puta, nakon čega je usledio aplauz.

Konkretna rešenja

Rukovao se s predsedavajućim AU, predsednikom Komorskih ostrva Azalijem Asumanijem i zagrlio ga pre nego što ga je pozvao da sedne za sto. - Pozivam predstavnika Afričke unije da zauzme svoje mesto kao stalni član G20 - rekao je Modi.

On je poručio prisutnim liderima da moraju da pronađu "konkretna rešenja" za široko rasprostranjene izazove koji proističu iz "uspona i padova u globalnoj ekonomiji, podele severa i juga, ponora između istoka i zapada". Iako je jedna od glavnih tema rat u Ukrajini, Indija u sklopu agende želi da istakne teme koje se tiču zemalja u razvoju. Te dve teme su međutim usko povezane jer rat u Ukrajini utiče na globalna pitanja poput bezbednosti hrane i energenata.

Bratski pozdrav: Modi i britanski premijer Riši Sunak
Bratski pozdrav: Modi i britanski premijer Riši Sunakfoto: EPA/INDIAN PRESS

- Prijatelji, posle kovida 9 svet se suočava s problemom nedostatka poverenja. Rat je to dodatno produbio. Ako možemo da pobedimo kovid, možemo da pobedimo i nedostatak poverenja izazvan ratom - rekao je Modi i izbegavao da pominje imena zemalja u sukobu.

Kako prenosi Glas Amerike, predsednik SAD Džozef Bajden je doputovao u Nju Delhi nadajući se da će iskoristiti izostanak predsednika Kine Si Đinpinga i lidera Rusije Vladimira Putina kako bi povećao uticaj Vašingtona. Tokom trajanja samita Si Đinping će u Pekingu ugostiti lidere Venecuele i Zambije.

Demokratija i saradnja

Bela kuća je potvrdila da će Bajden, osim s domaćinom Modijem, na marginama sastanka razgovarati s drugim liderima. Prema zajedničkom saopštenju, objavljenom posle sastanka Bajdena i Modija, SAD i Indija obećale su da će sarađivati u vezi s nizom pitanja, od demokratskih principa do lanca nabavki poluprovodnika.

 Zakašljao se: Džozef Bajden, predsednik SAD
Zakašljao se: Džozef Bajden, predsednik SADfoto: AP Photo/Evelyn Hockstein

Ekonomisti kažu da su američka ograničenja prenosa osetljive tehnologije u Kinu produbila usporavanje u drugoj po veličini ekonomiji na svetu. Takođe se ukazuje i na ozbiljne strukturne probleme u Kini, kao što su smanjenje radne snage, sporija produktivnost i pregrejano tržište nekretnina.

Brojni izostanci sa samita

Završna deklaracija

Najmanje petina šefova država G20 nije bila u Nju Delhiju na otvaranju. Osim lidera Rusije i Kine, nije došao ni meksički predsednik, dok je predstavnik Španije zaražen koronavirusom.

U radnoj verziji završne deklaracije koja je poslata diplomatama i koju je dobio Asošijeted pres ne pominje se rat u Ukrajini, već je ostavljen prazan odeljak pod naslovom "Geopolitička situacija".

Ulice Nju Delhija su juče bile prazne, ukrašene svežim cvećem i posterima s likom premijera Modija. Bezbednosne mere su jako stroge, a novinari su udaljeni od mesta održavanja samita.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja