Provokacija: Muslimani kao divljaci na posterima?!
Foto: Lajvlik

Njujorški metro

Provokacija: Muslimani kao divljaci na posterima?!

Planeta -
Na posteru piše: U ratu između civilizovanog čoveka i divljaka, podržite civilzovanog. Podržite Izrael, porazite džihad

NJUJORK - U trenutku kada muslimani širom sveta protestuju zbog kalifornijskog filma "Nevinost muslimana" koji vređa proroka Muhameda, u podzemnoj železnici u Njujorku biće postavljeni provokativni oglasi u kojima se muslimani izjednačavaju sa ekstremistima i divljacima.

Konzervativna američka blogerka Pamela Geler, poznata po tome što je predvodila kampanju protiv jednog islamskog centra u blizini mesta terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, dobila je sudsku presudu kojom joj je dozvoljeno da sutra postavi pomenute postere na deset stanica metroa.

Na posteru piše: "U ratu između civilizovanog čoveka i divljaka, podržite civilzovanog. Podržite Izrael, porazite džihad." Taj natpis nedavno je postavljen na autobuse u San Francisku što je neke navelo da crtaju po posteru i uklone reči poput "džihada" ili svetog rata.

Gelerova smatra da je presuda "pobeda Prvog amandmana" koji se odnosi na slobodu govora i ističe da američke vlasti ne treba da nagrađuju ekstremizam.

"Ako nije film, onda je karikatura, ako nije karikatura onda je meda", rekla je Gelerova. "Šta da radimo, da nagrađujemo islamski ekstremizam? Nemam nameru da žrtvujem svoje slobode da ne bih vređala divljake!" Geler je u četvrtak podnela tužbu i u Vašingtonu gde su joj vlasti zabranile da postavlja postere na stanicama javnog prevoza imajući u vidu žestoku reakciju zbog anti-islamskog filma na Bliskom istoku, prenosi AP.AP prenosi reči Abdula Jasara, muslimana iz Njujorka koji smatra da je oglas Gelerove uznemirjujći za muslimane i da ne vodi računa o njihovim osećanjima.

"Ukoliko ne želite da se ovde ponovi ono što se dogadajalo u Libiji i Egiptu, ne treba tako nešto da postavljate. Međutim, ovo je slobodna zmelja i oni imaju pravo da to rade, ali onda i muslimani imaju pravo da postavljaju svoje oglase," rekao je on.

Njujorška policija za sada ne planira da pojača bezbednost niti je primila bilo kakve pretnje," saopštio je portparol policije Pol Braun.

Film "Nevinost muslimana" snimljen je u Kaliforniji i delo je izraelskog Jevrejina Sama Bazila, a prema njegovim rečima finansiran je sredstvima više od 100 jevrejskih donacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track