U MAROKU POGINULO VIŠE OD 2.000 LJUDI: Spasioci golim rukama kopaju kroz ruševine, proglašena trodnevna žalost
Foto: AP/Mosa'ab Elshamy, EPA/Jalal Morchidi

katastrofa

U MAROKU POGINULO VIŠE OD 2.000 LJUDI: Spasioci golim rukama kopaju kroz ruševine, proglašena trodnevna žalost

Planeta -

Broj poginulih u zemljotresu u Maroku popeo se na 2.012 ljudi, objavila je marokanska državna TV rano ujutru u nedelju, citirajući saopštenje ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj broj povređenih porastao je na 2.059, uključujući 1.404 osobe koje su u kritičnom stanju, dodaje se.

Maroko, zemljotres
foto: EPA/Yoan Valat

Razoran zemljotres 6,8 i najsmrtonosniji u šest decenija u Maroku, dogodio se u petak nešto posle 23 sata (22.00 GMT) u području Ighila na Visokom Atlasu. Ighil, planinsko područje u kojem se nalaze mala sela gde se stanovnici bave poljoprivredom, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša.

Maroko, zemljotres
foto: EPA/Yoan Valat

U selu Amizmiz blizu epicentra, spasilačke ekipe kopaju ruševine golim rukama. Pali komadi zidova blokirali su uske ulice. Pred bolnicom deset tijela leži prekriveno plahtama, uz njih stoji tugujuća rodbina.

Maroko, zemljotres
foto: EPA/Yoan Valat

Gotovo sve kuće u području Asni, nekih 40 km južno od Marakeša, oštećene su, meštani su proveli noć na otvorenom. Nedostaje im hrane, vode, nemaju krova, ni kuhinje, kaže jedan od njih, Mohamed Ouhammo.

Maroko, zemljotres
foto: EPA/Jalal Morchidi

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je više od 300.000 pogođeno potresom u samome gradu Marakšeu i okolnim područjima.

Maroko, zemljotres
foto: AP/Mosa'ab Elshamy

Radi se o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960. kada se procenjuje da je potres ubio najmanje 12.000 ljudi, prema Američkom geološkom institutu. Središte Marakeša pod UNESCO-ovom je zaštitom i teško je oštećeno.

Kraljevina Maroko proglasila je tri dana nacionalne žalosti i zastave će biti spuštene na pola koplja diljem zemlje.

1 / 13 Foto: EPA/Yoan Valat

Alžir, koji je prekinuo odnose sa susednim Marokom 2021. godine kada su eskalirale napetosti između njih zbog sukoba u Zapadnoj Sahari, kazao je da će otvoriti svoj vazdušni prostor za humanitarne i medicinske letove.

U Marakešu, gde su uličice uske i zatrpane odlomljenim materijalom ljudi golim rukama pokušavaju ukloniti blokove kako bi otkopali mrtve i pronašli žive.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track