SNIMAK IZ CRNE KUTIJE TRAJEKTA OTKRIO DETALJE TRAGEDIJE: Evo kako je kapetan reagovao kad je posada BRUTALNO BACILA putnika u more
Foto: Printscreen Facebook

novi detalji

SNIMAK IZ CRNE KUTIJE TRAJEKTA OTKRIO DETALJE TRAGEDIJE: Evo kako je kapetan reagovao kad je posada BRUTALNO BACILA putnika u more

Planeta -

Isplivali su novi detalji smrti Antonisa Kariotisa (36) koga su članovi posade brutalno gurnuli sa trajekta u luci Pirej.

Portal Protothema objavio je transkript razgovora koji je kapetan vodio sa ostatkom posade "Plavog horizonta" preko interfona nekoliko sekundi nakon što je Kariotis 5. septembra 2023. godine pao u more.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama nakon incidenta prikazuje kako se članovi posade svađaju sa Kariotisom na rampi krme u trenutku kada je trajekt krenuo iz luke Pirej za ostrvo Krit.

Analizom podataka iz crne kutije broda čuje se kapetan kako pita članove posade šta se desilo sa rampom.

- Šta se desilo - pitao je kapetan.

Dobio je odgovor od posade da je čovek pao u more.

- Hej! Jesi li dobro - viknuo je preko interfona čoveku koji je pao u more.

Odmah nakon toga, kada kapetan ima potpunu sliku incidenta, naređuje brodu da uspori i ispituje posadu kako bi otkrio šta se dogodilo i ko je pao u more.

Kapetan zatim pita da li je čovek na površini i traži od oficira da mu da više detalja o incidentu. Istovremeno se čuje kako obaveštava Obalsku stražu o incidentu.

Snimci sukoba na rampi trajekta i potom padanja Kariotisa u more, gde se utopio nakon što se onesvestio usred udarca glavom, izazvali su bes u Grčkoj.

Kapetan i tri oficira su privedena.

MINISTAR PODNEO OSTAVKU

Grčki ministar pomorstva Miltiadis Varviciotis podneo je u ponedeljak ostavku nakon što je izneo kontroverzne komentare o smrti putnika.

Varviciotis je objavio ostavku na društvenim mrežama navodeći da nije izjednačio žrtvu sa izvršiocima i da ni na koji način nije skinuo odgovornost sa brodovlasničke kompanije.

Ministar je prošle sedmice rekao da se čovek, koji je kupio kartu, ukrcao na brod i odmah iskrcao iz nepoznatog razloga, a da je zatim ponovo pokušao da se ukrca kada je gurnut i pao u more baš kad je trajekt krenuo.

Smrt čoveka izazvala je gnev i proteste u Grčkoj.

Varviciotis se kasnije izvinio zbog svojih komentara na grčkoj televiziji koji su protumačeni kao da je stao na stranu članova posade, a on je istakao da je to pogrešno protumačeno.

(Kurir.rs/Protothema/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track