ALARMANTNA INFORMACIJA ZA CELU EVROPU: Stigla jedna od najgorih invazivnih vrsta na svetu, šire se izuzetno brzo
Foto: Foto: Youtube/Simcling

ALARMANTNA INFORMACIJA ZA CELU EVROPU: Stigla jedna od najgorih invazivnih vrsta na svetu, šire se izuzetno brzo

Planeta -

Crveni vatreni mravi, jedna od najinvazivnijih vrsta na svetu, prvi put su pronađeni u Evropi. Ovi uvezeni insekti, naučno nazvani Solenopsis invicta, poreklom su iz Južne Amerike, ali su se tokom prošlog veka proširili na veći deo Sjedinjenih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

Ovi insekti mogu biti agresivni kada su uznemireni i naneti bolan ubod, koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije. Mrav takođe može da ošteti useve i lokalne ekosisteme, piše Si-En-En.

Istraživači su objavili da su identifikovali 88 gnezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija.

"Solenopsis invicta je jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo. Otkriće ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali smo znali da će ovaj dan doći", rekao je glavni autor studije Matia Menčeti, istraživač na Institut za evolucionu biologiju u Španiji.

Iako su crveni vatreni mravi otkrivani u uvoznim proizvodima u Španiji, Finskoj i Holandiji, kolonija ove vrste nikada ranije nije bila pronađena, naglasili su autori.

Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze. Nejasno je kako i kada su vatreni mravi stigli tamo. Istraživači veruju da su insekti stigli na tranzitnu tačku sa puno ljudskih aktivnosti, kao što je gradska luka. Meštani su obavestili naučnike da se broj uboda mrava povećao od 2019. godine.

Studija je otkrila da je vetar mogao preneti leteće kraljice mrave iz oblasti severozapadno od Sirakuze, gde se nalazi komercijalna luka.

Genetska analiza mrava je otkrila da su se oni najverovatnije proširili iz SAD ili Kine, gde je Solenopsis invicta takođe invazivna vrsta. Mravi bi uskoro mogli da se rašire po Evropi, upozoravaju istraživači, jer oko sedam odsto kontinenta - uključujući velika urbana područja kao što su Barselona, Rim, London i Pariz - ima klimu pogodnu za ovu vrstu, prema modelima koje je kreirao autori studija.

Studija je objavljena u ponedeljak u naučnom časopisu Current Biologi.

Invazivne vrste koštaju svet najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer izazivaju izumiranje biljaka i životinja, ugrožavaju bezbednost hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe širom sveta.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track