"RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT" Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije
Foto: EPA Jeon Heonkyun, Kurir Televizija

kurir tv

"RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT" Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

Planeta -

Potpredsednica SAD Kamala Haris opisala je potencijalnu posetu Kim Džong Una Rusiji kao veliku grešku. Ona je rekla da čvrsto stoji pri tome da će Rusiju i Severnu Koreju ovo dodatno izolovati, te je istakla da SAD apsolutno jasne i odlučne u pogledu potpune denuklearizacije Severne Koreje.

Nema zvaničnih informacija da je Kim na putu ka Rsuiji, zarad njegove bezbednosti, ali je potvrđeno iz Kremlja da će se susret dva lidera zasigurno dogoditi. Prema američkim zvaničnicima Putin bi mogao da nastoji da dobije dodatne isporuke od severnokreojske artiljerije i druge municije da popuni rezerve i da stavi dodatni pritisak na zapad da nastavi pregovore usred zabrinutosti oko produženog rata.

Vladimir Putin, Zavidovo, Rusija
foto: EPA Mikhael Klimentyev Sputnik, Printscreen, Shutterstock

S druge strane, Analena Berbok, nemačka ministarka spoljnih poslova, došla je u Kijev u nenajavljenu posetu, a istakla je da je Ukrajini mesto u EU.

Gošća jutarnjeg programa Kurir televizije koja je tumačila posetu Severne Koreje Vladimiru Putinu je Biljana Šahrimanjan Obradović, Centar za stratešku analizu.

Obradović je iz svoje perspektive tumačila ovu posetu, ali i reči američke potpredsednice da ovo može ugroziti SAD.

- Znamo da je Severna Koreja jedna od najizolovanijih država, znamo i da bi njen predsednik svako malo testirao nuklearno oružje. Ovo nam ustvari otvara spektar slike o statusu Ruske Federacije međunarodnoj zajednici, odnosno da je Rusija apsolutno izolovana, baš kao i Severna Koreja, pa nemaju više kome da se obrate za pomoć u vidu naoružanja. Kada je Šojgu bio u poseti Severnoj Koreji i zatražio isporuku neke vrste naoružanja, postavlja se pitanje gde je rusko oružje i njihova proizvodnja - započela je Obradović, pa nastavila:

01:09

RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

- Kim Džong Un nije ni malo naivan, ukoliko se dogovori sa Putinom oko isporuke artiljerije i raketa, on je zatražio da dobije zauzvrat dobijanje naprednih tehnologija za satelite i nuklearne podmornice iz Moskve. Tu je opasnost koja sledi ukoliko do dogovora između njih dvojice dođe.

Potom je iznela tvrdnju da Rusija nema sredstava za rat:

- Ruska Federacija više nema sredstva za finansiranje,a po svemu sudeći nema nameru da se zaustavi. Rusija sada nacionalizuje privatne kompanije u vlasništvu Ruskih milijardera kako bi imala sredstva da ovo dalje finansira. Kina je obeležena sada kao jako opasan faktor što se tiče bezbednosti. Na samitu NATO Kina je 14 puta spomenuta kao pretnja za SAD i članice NATO u Evropi.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:45

RUSIJA IMALA 3000 VIŠE BOJEVIH GLAVA U ODNOSU NA SAD Stručnjak za bezbednost: Tu prednost je plaćena viskom cenom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track