"ŠOKIRAN SAM, TO JE KAO CUNAMI": Strašni detalji katastrofe u Libiji, hiljade tela na ulicama poplavljenog grada (VIDEO)
Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

"ŠOKIRAN SAM, TO JE KAO CUNAMI": Strašni detalji katastrofe u Libiji, hiljade tela na ulicama poplavljenog grada (VIDEO)

Planeta -

Libijski ministar civilnog vazduhoplovstva i član komiteta za vanredne situacije vlade istočne Libije Hičem Škuat opisao je poplave kao katastrofu, dodajući da je broj žrtava alarmantan.

Podsetimo, u poplavama koje su zadesile istočnu Libiju stradalo je više od 2.300 ljudi, a najmanje 10.000 se smatra nestalim.

"Iz naših nezavisnih izvora informacija možemo potvrditi da je broj nestalih do sada dostigao 10.000", rekao je Tamer Ramadan, šef delegacije IFRC-a u Libiji.

"Broj mrtvih je ogroman i mogao bi dostići hiljade", dodao je Ramadan. IFRC bi uskoro mogao pokrenuti apel za hitno finansiranje za pomoć žrtvama poplava u Libiji.

1 / 6 Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

Najteže je pogođena luka Derna, koja je najvećim delom pod vodom nakon što su se urušile dve brane i četiri mosta.

Poplave izazvane olujom Danijel dovele su do potpunog prekida komunikacija i prekida pristupa internetu u Derni. Čitava naselja uz obalu nabujale reke bila su opustošena i odnela ih je voda.

"Nemamo tačan broj mrtvih i nestalih, ali to je katastrofa. Bio sam šokiran onim što sam video - to je kao cunami", rekao je Hičem Škuat.

On je rekao da vlada istočne Libije "upravlja situacijom", dodajući da "nema kapacitet" da se nosi sa takvom katastrofom.

Očajni građani apelovali su na društvenim mrežama za informacije o nestalim rođacima.

Stanovnici nisu odmah dobili upozorenje da postoji opasnost od pucanja brana.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track