SAD ŠALJU UKRAJINCIMA RAKETE DOMETA 300 KM! Bajden blizu odluke, stižu i navođeni projektili s kasetnim bombama, RUSIJA NA METI?
Foto: Kaikeo Saiyasane / Xinhua News / Profimedia, Shutterstock, AP

PREPORUKA PENTAGONA MOŽE DA PROMENI TOK RATA

SAD ŠALJU UKRAJINCIMA RAKETE DOMETA 300 KM! Bajden blizu odluke, stižu i navođeni projektili s kasetnim bombama, RUSIJA NA METI?

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden uskoro bi trebalo da, po preporuci Pentagona, donese konačnu odluku o slanju raketa dugog dometa Ukrajini.

CNN navodi, pozivajući se na izvore upoznate s ovom temom, da odluka šefa Bele kuće treba da usledi nakon meseci ukrajinskih zahteva Vašingtonu za slanje takvih projektila.

Izvori američke televizije su naveli da su razgovori oko slanja raketa poznatih kao ATACMS (Army Tactical Missile Systems - vojni taktički raketni sistemi) značajno ubrzani poslednjih nedelja.

Neimenovani zvaničnici za CNN navode da je još uvek nije doneta konačna odluka, ali da "postoji mnogo veća mogućnost da se to desi sada nego što je bilo ranije".

- Mnogo veća. Samo ne znam kada - naveo je izvor američke televizije iz Bajdenove administracije.

Raketa ATACMS
Raketa ATACMSfoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navodi se da su zvaničnici SAD bili su suzdržani po pitanju slanja navođenih raketa zemlja-zemlja zbog straha da bi taj potez dodatno raspirio sukob pošto bi ovi projektili mogli da se ispaljuju na mete u samoj Rusiji.

Međutim, CNN prenosi navode svojih izvora da je ta zabrinutost u najvećoj meri splasla pošto je Ukrajina pokazala da ne koristi oružje koje je dobila od Amerike za napade na teritoriji Rusije.

Navodi se da je Ukrajina izvodila udare unutar Rusije, ali koristeći dronove i oružje domaće proizvodnje, čime se Kijev držao obećanja datog Vašingtonu.

Američka televizija navodi da je trenutno maksimalni domet američkog oružja datog Ukrajini oko 150 kilometara i da se tu radi o o bombama malog prečnika koje se lansiraju sa tla.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojskafoto: Shutterstock

Nasuprot tome ATACMS ima domet od oko 300 kilometara koji bi omogućio ukrajinskoj vojsci would da napada mete koje su dvostruko dalje od nje u odnosu na sadašnji domet.

Rakete ATACMS u stanju su da dobace dalje i od projektila Storm šedou koje je Kijevu isporučila Velika Britanija, a čiji je domet nešto manji od 90 kilometara.

Ove američke rakete dugog dometa movgu da se lansiraju iz raketnih sistema HIMARS, koji ispaljuju i GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System - sistem navođenog višestrukog lansiranja raketa), projektili kakve Ukrajina već koristi u borbi protiv ruskih snaga.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA Yuri Gripas Pool

Navodi se da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje izjavio za CNN da planira da sa Bajdenom još jednom razgovara o ATACMS i da se nada da će Ukrajina te rakete dugog dometa dobiti već "na jesen".

Rojters je objavio da je Bajdenova administracija blizu odluke o slanju Kijevu ili ATACMS ili GMLRS raketa dometa oko 72 kilometra napunjenih kasetnim bombama.

Britanska agencija je navela da bi, u slučaju odobrenja, bilo koja od ove dve opcije bila spremna za brzu isporuku ukrajinskoj vojsci.

(Kurir.rs/CNN/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track