TRAGEDIJA U ITALIJI! POGINULA TRI RADNIKA: Žestoka eksplozija u vojnoj fabrici prilikom obrade municije (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

TRAGEDIJA U ITALIJI! POGINULA TRI RADNIKA: Žestoka eksplozija u vojnoj fabrici prilikom obrade municije (VIDEO)

Planeta -

Tri radnika su poginula u eksploziji u kompaniji koja prikuplja vojnu opremu u cilju demilitarizacije ''Sabino Esplodenti'' u italijanskom primorskom gradu Kasalbordino, dok je nekoliko povređeno.

Za sada nisu poznati uzroci koji su doveli do eksplozije.

Poginuli su Fernando Di Nela (50) iz Lanćana, Đanluka De Santis (40) iz Palate i Đulio Romano iz Kazalbordina. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj, prenosi Rai njuz.

Kako se navodi u saopštenju kompanije koja se oglasila povodom eksplozije, u ovom trenutku, uzrok koji je doveo do gubitka tri radnika ostaje nerazjašnjen.

"Bili su obučeni stručnjaci"

- Oni su bili obučeni stručnjaci i znali su koji su rizici povezani sa obavljanjem njihovih dužnosti. Nesreća se, nažalost, dogodila tokom faze obrade municije, sprovedene u ime Agencije za odbrambenu industriju i pored najstrožih mera predostrožnosti predviđenih Zakonom o sprečavanju nesreća. Kompanija će u okviru svojih nadležnosti brinuti o svim potrebama porodica nastradalih - navodi se.

Gradonačelnik Filipo Paolini potpisao je uredbu kojom se, u znak žalosti otkazuju tradicionalni događaji kojima se obeležava početak poslednje trijade septembarskih praznika, koji će biti odloženi za 24 sata.

- S obzirom na veoma ozbiljnu nesreću koja se dogodila, Opštinska uprava je u dogovoru sa Odborom za svečanosti, uz poštovanje ljudi koji su izgubili živote i njihovih porodica, odlučila da obustavi muzički program zakazan za večeras i vatromet zakazan za 4 sata ujutro. Svi smo uz porodice preminulih u ovom tragičnom i bolnom trenutku - rekao je gradonačelnik.

U prošlosti fatalna nesreća u istoj kompaniji

Kako se navodi, kompanija ''Sabino Esplodenti'' ponovo je u centru zbivanja. Naime, 21. decembra 2020. godine živote su izgubila još tri radnika iz iste kompanije dok su radili u prostoriji u kojoj je bila statična peć, sistem koji se koristi za sagorevanje lansirnog baruta, rasvetnih uređaja, dimnih bombi i eksploziva.

Prethodno ročište u vezi sa nesrećom koja se dogodila 2020. godine u ovoj kompaniji održaće se sutra pred sudijom za prethodno saslušanje. U postupku je deset okrivljenih Konkretno, tužilaštvo je optužilo najviše rukovodstvo kompanije za kršenje niza pravila radi prevencije nezgoda na radu.

Pre tri godine nesreća se dogodila u ranim popodnevnim satima, prilikom odlaganja raznih materijala, odnosno zapaljive smeše baruta, crnog baruta, signalnih raketa, drveta impregnisanog TNT-om, nautičke opreme, u prostoriji statične peći, gde su radile tri žrtve, koje su poginule u eksploziji. Fabrika je bila zatvorena sedam meseci, a ponovo je počela sa radom u julu 2021. godine.

Na veb stranici kompanije navodi seda je reč o o kompaniji koja prikuplja vojnu opremu ''u cilju demilitarizacije, sanaciji kontaminiranih lokacija i odlaganju proizvoda koji sadrže eksploziv''.

Kurir.rs/Rai njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track