PUTINOV DEDA BIO LIČNI KUVAR LENJINA I STALJINA: Nepoznati detalji iz života ruskog predsednika!
Foto: Profimedia/ Mikhail Klimentyev/ TASS, EPA / Sergei Ilnitsky, Profimedia

Preživeo čistku

PUTINOV DEDA BIO LIČNI KUVAR LENJINA I STALJINA: Nepoznati detalji iz života ruskog predsednika!

Planeta -

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin, jedan je od najistaknutijih svetskih političara današnjice. Putin je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg) 7. oktobra 1952. godine.

Istorija porodice Putin obavijena je velom misterije, i van onoga što je ruski predsednik sam otkrio, ne zna se mnogo. Jedina stvar o kojoj je Vladimir više pričao, doduše ovlaš, se tiče ratnih zgoda i nezgoda njegovog oca Vladimira Spiridonoviča.

Njegova majka Marija Ivanovna Putina je bila radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin, koji je rođen 1879. godine, je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930-ih, a kasnije je služio u NKVD-u u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata.

Vladimir Putin je imao još dva brata, Alberta i Viktora, koji su rođeni sredinom 1930-ih. Albert je umro nekoliko meseci nakon rođenja, a Viktor je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada.

Spiridon Ivanovič Putin, deda Vladimira Putina, sa očeve strane, je rođen u Tverskoj guberniji u Ruskoj imperiji od Ivana Petroviča Putina (1845-1918) i Paraskeve Matvejevne Putine (rođene Golubeva; 1844-1906). Sa 12 godina radio je sa svojim rođakom u gostionici u Tveru, a sa 15 godina se preselio u Sankt Peterburg da uči kuvanje.

Spiridon Putin je radio u čuvenom hotelu Astorija, gde je svojevremeno služio Grigorija Rasputina. Rasputin je Putinu dao zlatnu rublju pošto je bio impresioniran kuhinjom i primetio sličnost između njihovih imena. Na istorijsku pozornicu stupa sa Ruskom revolucijom 1917. godine.

Putinov deda
Putinov dedafoto: kremlin.ru

Posle Crvenog oktobra, on je radio kao lični kuvar Vladimira Lenjina, u dači u Gorkom, potom i njegove supruge Nadežde Krupskaje, a krajem dvadesetih godina i kao kuvar Josifa Staljina. Kako je i sam Vladimir jednom prilikom naveo, njegov deda je nekim čudom preživeo sve Staljinove čistke, a na kraju je Spiridon Putin bio uvaženi član Staljinovog osoblja. Novinar Andrej Kondrašov kaže da je Spiridon Putin nastavio da radi za ruske lidere sve do smrti 1965.

Spiridon je najverovatnije služio u NKVD-u, tajnom policijskom prethodniku KGB-a. Nakon smrti Krupske 1939. godine, Putin je radio kao kuvar u pansionu Moskovske komunističke partije u Iljinskom, Moskovska oblast i navodno, unuk je često tamo išao sa njim. Od njegova četiri sina, dva su poginula u Drugom svetskom ratu, a otac Vladimira Putina je osakaćen u borbi. Samo se jedan sin vratio iz rata nepovređen. Spiridon je nastavio da radi kao kuvar sve do neposredno pre svoje smrti na svoj 86. rođendan u Moskvi.

Inače, Vladimir Putin je proglašen za počasnog građanina više srpskih gradova: Novog Sada, Sombora, Vrnjačke Banje, Raške, Apatina, Vrbasa, Požarevca, Ljubovije, Odžaka, Svilajnca i Loznice. Počasni je građanin Kosova i Metohije (2011), kao i počasni doktor Univerziteta u Beogradu.

Vladimir Putin, parada, Moskva, dan pobede
foto: Youtube prtscr / АНТИСАНКЦИИ

Bio je oženjen Ljudmilom Putin sa kojom ima dve ćerke. Razveli su se u junu 2013. godine. Vernik je Ruske pravoslavne crkve i često ističe zasluge svoje majke za svoje versko opredeljenje. Trenirao je boks, sambo i džudo (crni pojas 6. dan) i bavi se skijanjem, igra hokej na ledu. Voli životinje i imao je ženku crnog labradora zvanu Koni.

Nekada davno nije izgledalo da će mršavi dečačić iz ruševina postići išta u životu osim života sitnog kriminalca, buntovnika na ulicama Lenjingrada.

"Oduvek je bio mršav dečak. Jedno od njegovih najranijih sećanja o pokušajima odvažnog bega iz zatvorenog detinjstva dogodilo se 1. maja 1959, možda, ili 1960. Prepao se gužve na 'velikom uglu' u Ulici Majakovskog. Nekoliko godina kasnije on i njegovi prijatelji putničkim vozom su se zaputili u nepoznat predeo grada u potrazi za avanturom. Bilo je hladno i nisu imali šta da jedu, a iako su potpalili vatru kako bi se ugrejali, vratili su se obeshrabreni, nakon čega je Putina otac za kaznu istukao kaišem", piše Majers u knjizi.

Vladimir Vladimirovič nikad nije voleo pitanja o ličnom životu i zaista je ljubomorno čuvao sve svoje tajne. "Postoji nešto što se zove privatni život u koji niko ne bi smeo da se petlja. Uvek sam negativno reagovao na one koji se, sa svojim velikim nosevima i erotskim fantazijama, mešaju u tuđe živote", oštro je odgovorio jednom prilikom Putin.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track