MIGRANTSKA KRIZA U ITALIJI: Stiže na hiljade ljudi, Makron šalje francuskog ministra policije u pomoć premijerki Meloni (FOTO)
Foto: AP/Cecilia Fabiano, EPA/Harish Tyagi, AP/Szilard Koszticsak

VELIKI BROJ AZILANATA se iskrcao NA OSTRVO LAMPEDUZA

MIGRANTSKA KRIZA U ITALIJI: Stiže na hiljade ljudi, Makron šalje francuskog ministra policije u pomoć premijerki Meloni (FOTO)

Planeta -

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen najavio je posetu Italiji u narednim danima.

On će se sastati sa italijanskim kolegom Mateom Pjantedozijem, nakon što je više hiljada migranata stiglo ove nedelje na ostrvo Lampeduza.

To je danas saopšteno iz Jelisejske palate posle telefonskog razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanske premijerke Đorđe Meloni.

migranti, Italija
foto: AP/Cecilia Fabiano

Njih dvoje su se tokom razgovora saglasili da će "jačati saradnju na evropskom nivou kako bi se pronašla efikasna, hitna i dugoročna rešenja za ovu krizu".

Navedeno je i da su Makron i Meloni takođe razgovarali o "zajedničkoj akciji" koju bi mogli da sprovedu Pariz i Rim na Sredozemnom moru, bez iznošenja detalja.

Ranije danas najavljeno je da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zajedno sa Meloni ovog vikenda posetiti južno italijansko ostrvo Lampeduzu.

Meloni je pozvala Brisel u pomoć posle dolaska flote brodića sa oko 8.500 migranata za samo tri dana na to malo italijansko sredozemno ostrvo, evropsko kopno najbliže obali Tunisa.

migranti, Italija
foto: AP/Cecilia Fabiano

Meloni je pozvala Ursulu fon der Lajen ;da dođe i vidi kako je na u Lampeduzi, a predsednika Evropske unije Šarla Mišela da stavi migrantsko pitanje na dnevni red samita EU u oktobru.

Đorđa Meloni
Đorđa Melonifoto: EPA/ANGELO CARCONI

Premijerka je uz to najavila da vlada Italije namerava da preduzme "vanredne mere".

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: AP Ludovic Marin

Od ponedeljka do srede uveče na Lampeduzu je u 199 brodića i čamaca iz Afrike stiglo 8.500 ljudi, što je više od broja stanovnika tog ostrva, po podacima agencije UN za migracije.

Hiljade tih migranata su juče prevezene na obližnju Siciliju gde je više mesta za njih.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja