PLAĆENIK IZ POLJSKE TRAŽI NOVAC OD KIJEVA: Otkrio koliku odštetu dobija porodica svakog najamnika koji pogine u borbi protiv Rusa
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/Youtube

zahtev

PLAĆENIK IZ POLJSKE TRAŽI NOVAC OD KIJEVA: Otkrio koliku odštetu dobija porodica svakog najamnika koji pogine u borbi protiv Rusa

Planeta -

Poljski dobrovoljac Pjotr Mitkevič zatražio je od Kijeva da isplati odštetu porodica Poljaka koji su poginuli u ratu u Ukrajini.

Mitkevič tvrdi da porodica nijednog nastradalog plaćenika iz Poljske još nije dobila obećanu odštetu.

- Oficiri u štabu zaista žele da nam pomognu, ali mislim da niko od dobrovoljaca još nije primio nadoknadu tako da zapravo nemaju proceduru - rekao je Mitkevič u intervjuu za poljski Onet.

Mitkevič tvrdi da obećana novčana nadoknada porodicama poginulih Poljaka iznosi 15 miliona grivni odnosno oko 400.000 dolara.

Bahmut
foto: Printscreen/Youtube

- Ispoštujte svoju reč, uplatite novac porodicama, jer kada smo išli da se borimo rame uz rame sa našom braćom Ukrajincima, znali smo da će naši najmiliji nekako biti finansijski sigurni ako mi poginemo - pozvao je Mitkevič.

Plaćenik iz Poljske se duže od godinu dana borio kod Bahmuta i kaže da je nedavno ranjen u borbama kod Kleščejevke.

- Mislio sam da ću se vratiti na front za dve nedelje, ali mi je doktor dao 30 dana odmora. Za 10 dana imam lekarski pregled i nadam se da ću biti spreman za borbu - rekao je plaćenik koji je naglasio da je otišao u rat da se situacija u Ukrajini ne bi dogodila i njegovoj zemlji.

Strani dobrovoljci često ginu u Ukrajini.

Nedavno je u Ukrajini nastradao plaćenik iz Britanije Džordan Čedvik (31) dok je pre njega poginuo i dobrovoljac iz Кolumbije.

(Kurir.rs/Strana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track