Belorusija bira parlament bez opozicije
Foto: Reuters

Belorusija bira parlament bez opozicije

Planeta -
Oko sedam miliona glasača u Belorusiji treba da izabere 110 poslanika u parlamentu

MINSK- U Belorusiji se danas održavaju parlamentarni izbori sa kojih su opozicione partije povukle svoje kandidate jer smatraju da će izbori biti pokradeni.

Oko sedam miliona glasača u Belorusiji treba da izabere 110 poslanika u parlamentu. Kako navodi agencija Frans pres, Belorusiji, najzatvorenijoj državi u Evropi, uvedene su sankcije zbog represije koje vlasti u toj zemlji sprovode nad predstavnicima opozicije.

Današnji izbori se održavaju dve godine pošto je aktuelni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko četvrti put izabran za šefa države, nakon čega su u zemlji ogranizovani masovni protesti zbog, kako se veruje, velike izborne krađe.

Državna izborna komisija Belorusije je 17. septembra saopštila da su opozicione stranke, Jedinstvena građanska partija i Beloruski nacionalni front, povukli svoje kandidate za izbora, u znak protesta zbog kršenja izbornih pravila. Dve partije pozvale su građane da ne izlaze na glasanje. Dva dana kasnije je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila da njena dva posmatrača, koji su trebali da prate izbore, nisu dobili vizu za ulazak u Belorusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track