"OVO UOPŠTE NIJE KONTRAOFANZIVA" Pukovnik objašnjava zašto se koristi POGREŠAN TERMIN za napade Ukrajine: VAŽNA ULOGA MEDIJA!
Foto: AP/Libkos, Kurir Televizija

rat u ukrajini

"OVO UOPŠTE NIJE KONTRAOFANZIVA" Pukovnik objašnjava zašto se koristi POGREŠAN TERMIN za napade Ukrajine: VAŽNA ULOGA MEDIJA!

Planeta -

Povodom najnovijih dešavanja na ukrajinskom ratištu u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Boško Zorić, pukovnik u penziji i Marko Anđelković Slijepčević, advokat.

Boško Zorić
foto: Kurir televizija

- Kontraofanziva ne ide onim tempom koji su Ukrajinci kao i njihovi zapadni podržavaoci želeli. Po meni tu ima par grešaka, a to je upravo zarad medijske propagande i velike prisutnost medija u ovom ratu. Prvo, kontraofanziva je mesecima najavljivana, pri čemu se korisiti pogrešan termn. Kontraofanziva se vrši onda kada je neprijatelj u napadu. Onda kada taj napad dostigni kulminaciju, najveću snagu, pa onda ta snaga počinje da opada, tada vi krećete na neprijatelja kako bi vratili neprijatelja na njegove položaje. Izlazite iz rovova i pokušavate da ga uništite - istakao je Zorić i dodao:

- Ovo nije kontraofanziva. Ovo je klasičan napad na dobro utvrđenog neprijatelja. Rusija je imala jedno pet šest meseci da se utvrdi i ukopa i zato to ide tako sporo.

02:43

OVO UOPŠTE NIJE KONTRAOFANZIVA! Pukovnik objašnjava zašto se koristi POGREŠAN TERMIN za napade Ukrajine VAŽNA ULOGA MEDIJA!

Razlog sporosti ukrajinskog napredovanja vidi u nedostatku avijacije i manjka artiljerijske municije.

- Logično je da Ukrajina ne napreduje kada se vide te fortifikacije kako su urađene, od minskih polja, protivtenkovskih rovova, trijanglova ili zmajevih zuba, do toga, po meni ključnog što Ukrajina nema avijaciju. Svaka normalna vojska kada ide na tako jaku odbramu ide prvo avijacijom. Posle avijacije ide artiljerija. Ukrajina u ova dva segmenta oskudeva. Nema avijaciju, a artiljerijska municija joj nedostaje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:57

TUŽBA UKRAJINE PROTIV RUSIJE NEĆE IMATI NIKAKVE PRAKTIČNE POSLEDICE Advokat: Velesile ne poštuju odluke međunarodnih sudova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track