"AMERIKA KASNI U ODNOSU NA KINU U PROIZVODNJI MOĆNOG ORUŽJA" Vojni ekspert objašnjava šta za SAD znače avioni ŠESTE generacije
Foto: Printscreen/Youtube, Kurir televizija

TRKA U NAORUŽANJU

"AMERIKA KASNI U ODNOSU NA KINU U PROIZVODNJI MOĆNOG ORUŽJA" Vojni ekspert objašnjava šta za SAD znače avioni ŠESTE generacije

Planeta -

s

Vašington i Peking se utrkuju da naprave avione nove generacije i postave ih na pistu za svoje vazduhoplovne snage. Kina je svoju novu H-20 stelt platformu postavila kao snažnu za suprotstavljanje trojcu strateških bombardera američkih vazduhoplovnih snaga.

O proizvodnji novog vrhunskog naoružanja govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije Petar Vojinović, urednik portala Tango Six.

Petar Vojinović
foto: Kurir televizija

- Svakako je bitno ko će u tom utrkivanju nadvladati. Sada su spekulacije o potencijalnom konfliktu Kine i Amerike aktuelnije nego ranije. U tom geografskom području, kada je Kina u pitanju, sporna tačka koja bi mogla nešto da izazove je Tajvan. Na celom tom delu Pacifika Amerika ima nekoliko vazduhoplovnih baza, ali na prilično velikim udaljenostima - rekao je Vojinović.

Istakao je da je upravo ta velika udaljenost ono što nameće potrebu za naprednijom vojnoj avijacijom:

- Onda se stvara potreba za razvijanjem vazduhoplovstva, koje je i inače najmoderniji vid oružanih snaga i može uraditi mnogo više nego bilo koje kopneno naoružanje. Sve što je Amerika do sada projektovala sa vazduhoplovima koji imaju jasne namere, sada se redizajnira tako da oni imaju takve dolete da se mogu efikasno suprotstaviti u tom delu Pacifika koristeći baze koje su na većim udaljenostima od Kine.

02:59

TRKA U NAORUŽANJU IZMEĐU KINE I SAD

Dodao je da Kina ima prilično razvijeno dalekometno oružje, pre svega rakete.

- Za sada znamo da će ti avioni šeste generacije biti fizički veći i da će imati povećanu nosivost goriva. Amerika tu malo kasni u odnosu na Kinu u raketama dužeg dometa. Kina ima vrlo interesantan spektar letelica. Taj sukob, ako do njega dođe biće sa vojnog aspekta interesantan upravo zbog tih daljina.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:21

Petar Vojinović o sistemu FK-3, Rafalima i Tajfunima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track