BAJDEN: UN moraju da se suprotstave goloj agresiji Rusije, dužnost SAD da vode u ovom kritičnom trenutku
Foto: AP Susan Walsh

BAJDEN: UN moraju da se suprotstave goloj agresiji Rusije, dužnost SAD da vode u ovom kritičnom trenutku

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je zemlje članice UN da zajednički stanu protiv Rusije, navodeći da Moskva jedina stoji na putu miru.

„Ruska cena za mir je kapitulacija Ukrajine, ukrajinska teritorija i ukrajinska deca“, istakao je Bajden.

Suverenitet i ljudska prava su ključni delovi povelje UN, a u UN moraju da se suprotstave „goloj agresiji“ Rusije, poručio je Bajden u obraćanju na godišnjoj sednici Generalne skupštine tog svetskog tela, prenosi BBC.

„Shvatam da je dužnost moje zemlje da vodi u ovom kritičnom trenutku“, kazao je američki predsednik.

Bajden je u obraćanju svetskim liderima dodao da „SAD žele bezbedniji, prosperitetniji, ravnopravniji svet za sve ljude, jer znamo da je naša budućnost povezana sa vašom“.

Istakao je da je drugu godinu zaredom godišnja skupština UN pomračena senkom rata, za koju je zaslužna Rusija, bez ikakve provokacije.

Džo Bajden
foto: AP Susan Walsh

„Rusija veruje da će se svet umoriti i dozvoliti joj da čini nasilje u Ukrajini bez posledica. Ali, ja vas ovo pitam: Ako napustimo ključne principe Povelje UN da bismo umirili agresova, može li se ijedna zemlja članica osećati uverenom da je zaštićena. Ako dozvolimo da Ukrajina bude podeljena, da li je nezavisnost bilo koje zemlje sigurna“, pitao je Bajden.

I odmah je odgovorio: „Ne“.

„Zato će SAD zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta nastaviti da pružaju podršku hrabrom narodu Ukrajine dok brane svoj suverenitet i teritorijalni integritet – i svoju slobodu“, poručio je Bajden.

Predsednik Amerike je rekao da SAD podržavaju institucije koje su formirane nakon Drugog svetstkog rata, ali da se one moraju "ažurirati" kako bi zadržale mir u svetu.

On je podsetio da SAD podržavaju proširenje Saveta bezbednosti UN, povećanje broja stalnih i nestalnih članica tog tela i da u tom smislu imaju već ozbiljne konsultacije sa drugim zemljama.

Bajden je još govorio o egzistencijalnoj pretnji koju po svet predstavljaju klimatske promene.

Navodeći nedavne prirodne katastrofe, od toplotnih talasa u SAD i Kini, požara u SAD i Evropi, suša u Africi poplava u Libiji, Bajden je rekao da to zajedno nagoveštava šta čeka svet ukoliko ne bude smanjeno oslanjanje na fosilna goriva.

Takođe je upozorio na opasnost od veštačke inteligencije, kazavši da ona treba da bude „bezbedna“ pre nego što bude puštena u javnost.

Istakao je da vlade treba da upravljaju ovom tehnologijom, a ne obrnuto.

Džo Bajden
foto: AP Susan Walsh

„Moramo da budemo sigurno da ovi alati budu korišćeni kao mogućnost a ne kao oružje pritiska“, poručio.

Takođe se osvrnuo i na američke odnose sa Kinom, rekavši da SAD traže „odgovorno vođenje“ tih odnosa.

„Kada se radi o Kini, želim da budem jasan i konzistentan. Želimo odgovorno vođenje takmičenja između naših zemalja, kako ne bi došlo do konflikta“, naveo je Bajden.

Kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track