OVAKO JE UNIŠTEN JERMENSKI PVO SISTEM: Raketa ili dron kamikaza pogodili TOR-M1! (VIDEO)
Foto: Printskrin Twitter

OVAKO JE UNIŠTEN JERMENSKI PVO SISTEM: Raketa ili dron kamikaza pogodili TOR-M1! (VIDEO)

Planeta -

Azerbejdžan i Jermenija započeli su rano jutro rat na Kvakazu, treći po redu koji dve zemlje vode posle 1992-1993 i 2020. godine. Od samog početka sukob je početo visokim intenzitetom, prenosi TV Front.

Azerbejdžan koristi trenutno sve tipove klasične i raketne artiljerije u napadima, a izveden je udar na jermenski PVO sistem TOR M1 koji je uništen u prvim satima sukoba.

Na objavnjenom snimku se vidi trenutak kada je jedan raketni sistem TOR M-1 uništen na bredu iznad jednog naselja. Za sad nema informacije o tome sa čime je uništen ovaj raketni sistem.

Neki navode nevođenom raketom Su-25, drugi u pitanju je dron kamikaza Harop.

Jermenija je znato pre početka drugog jermensko-azerbejdžanskog rata kupila od Rusije dok su dve zemlje bile u odličnim odnosima određenu količinu PVO sistema Tor M1 koji su bili upotrebljenii u ratu 2020. godine.

Tor M-1/2 je samohodni raketni sistem PVO, koji spada u kategoriju najasavremenijih PVO sistema u svetu. Namenjen je za delovanje protiv aviona, helikoptera, dronova, krstarećih raketa, precizne municije i balističkih raketa. Razvijen je bio u Sovjetskom Savezu pod oznakom 9K330. Sistem je od ranih serija posle raspada SSSR-a usavršila ruska vojska i napravila veerziju TOR -M2.

Modernizovana verzija TOR -M2 nosi oznaku 9k332 koja nosi raketu 9M331 i ima novi radar, minimalnog dometa do 1 km. Raketa prilikom lansiranja ima masu od 167 kg, dužine je 3,5 m i maksimalne brzine vođenja od 2,8 maha. Raketa koristeći komandno navođenje i radarski kontrolisani blizinski upaljač, može da izvodi manevre opterećenja do 30 G i da se koristi protiv ciljeva koji lete brzinom do 2 maha.

Maksimalni domet rakete je 12 km po daljini a po visini minimalni je 100 ,m. Po vidini minimalni domet je 10 m, a maksimalni 6.000 m. Verovatnoća pogotka je 95 odsto.

Kurir.rs/TV Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track