TEŽAK UDARAC ZA KIJEV: Rumunija uvodi zabranu uvoza ukrajinskog žita na 30 dana
Foto: Shutterstock

TEŽAK UDARAC ZA KIJEV: Rumunija uvodi zabranu uvoza ukrajinskog žita na 30 dana

Planeta -

Rumunija će uvesti zabranu uvoza ukrajinskog žita na 30 dana da bi zaštitila lokalne poljoprivrednike, izjavio je danas rumunski ministar poljoprivrede Florin Barbu.

- Ukrajinsko žito biće zabranjeno za uvoz u Rumuniju na 30 dana. Tražili smo da uvedemo šemu licenciranja za kompanije koje žele da uvoze žito iz Ukrajine. Razgovarao sam sa ukrajinskim ministrom, koji je pristao na ovu zabranu od 30 dana - rekao je Barbu rumunskoj televiziji "Digi 24".

Zabrana će se odnositi samo na ukrajinsko žito, a ne i na druge poljoprivredne proizvode, dodao je rumunski ministar. Ubuduće će uvoz žitarica iz Ukrajine biti moguć samo u skladu sa dozvolama izdatim proizvođačima, što isključuje trgovce i posrednike, rekao je Barbu.

žito
foto: Kurir tv

Ukrajina je, podetimo, pokrenula sudski postupak protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog njihovih jednostranih zabrana izvoza žitarica, što smatra "kršenjem njihovih međunarodnih obaveza".

- Za nas je fundamentalno važno da dokažemo da pojedine države članice ne mogu da zabrane uvoz ukrajinske robe. Zato protiv njih podnosimo tužbe u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) - rekla je Julija Sviridenko, prva potpredsednik ukrajinske vlade, u saopštenju i dodala:

- Istovremeno, nadamo se da će ove države ukinuti svoja ograničenja i da nećemo dugo morati da razjašnjavamo odnos na sudovima. Potrebna nam je solidarnost sa njima i zaštita interesa poljoprivrednika - završila je.

Tužba, podneta u ponedeljak uveče pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO), usledila je tri dana nakon što je Evropska komisija postigla dogovor sa Kijevom i ukinula privremena ograničenja koja je uvela na ukrajinske žitarice.

Zabrane su prvi put donesene 2. maja i primenjene na pet država članica Evropske unije koje se nalaze na periferiji Ukrajine: Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku. Zemlje su rekle da je neočekivani porast cene žitarica bez carina i jeftinog žita iz Ukrajine snizio cene za lokalne poljoprivrednike i izazivao ekonomski haos.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track