UBIJENI RUSKI VOJNICI U NAGORNO-KARABAHU! Otvorena vatra na vozilo mirovnjaka, oglasila se Moskva
Foto: Davit GHAHRAMANYAN / AFP / Profimedia

UBIJENI RUSKI VOJNICI U NAGORNO-KARABAHU! Otvorena vatra na vozilo mirovnjaka, oglasila se Moskva

Planeta -

U Nagorno-Karabahu je pucano na automobil sa ruskim mirovnjacima, i u tom incidentu ima žrtava, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"20. septembra, dok su se vraćali sa osmatračnice ruskog mirovnog kontingenta u rejonu sela Džanjatag, na automobil sa ruskim vojnim osobljem otvorena je vatra iz malokalibarskog oružja. U pucnjavi su ubijena vojna lica koja su se nalazila u automobilu", saopštilo je Ministarstvo.

Na mestu napada su ruski i azerbejdžanski istražitelji.

Do zaoštravanja situacije u Karabahu došlo je juče, kada je Azerbejdžan pokrenuo "lokalne antiterorističke mere" u regionu kako bi obnovio ustavni poredak.

Dan kasnije, Baku i Stepanakert su objavili prekid vatre. Azerbejdžan je pojasnio da su postavili niz uslova, a posebno da ilegalne oružane grupe koje se nalaze u Karabahu moraju napustiti svoje borbene položaje i potpuno se razoružati.

U aprilu 2023. azerbejdžanski graničari su uspostavili kontrolni punkt na granici sa Jermenijom – na početku puta u koridoru Lačin koji vodi do Stepanakerta.

Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan grubo prekršio trilateralnu deklaraciju iz 2020. godine, ističući da je blokada koridora Lačin dovela do humanitarne katastrofe u Nagorno-Karabahu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je u maju rekao da Jerevan priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track