AMERIČKA VOJSKA IMA NOVOG KOMANDANTA: Velike promene u Pentagonu, stiže vojni pilot, poznat je po EMOTIVNOM SNIMKU (FOTO)
Foto: Drew Angerer / Getty images / Profimedia

senat potvrdio

AMERIČKA VOJSKA IMA NOVOG KOMANDANTA: Velike promene u Pentagonu, stiže vojni pilot, poznat je po EMOTIVNOM SNIMKU (FOTO)

Planeta -

Senat je potvrdio imenovanje generala Čarlsa Brauna za novog komandanta američke vojske.

Funkciju glavnokomandujućeg će preuzeti od generala Marka Milija već krajem meseca.

Brauna, koga kolege u američkoj vojsci zovu po nadimku Si-Kju, nominovao je predsednik Džo Bajden još u maju opisavši ga kao "ratnika i neustrašivog vođu".

Čarls Braun
foto: White House Office / Zuma Press / Profimedia

Rođen je 1962. u San Antoniju u saveznoj državi Teksas, a svoju vojnu karijeru proveo je u ratnom vazduhoplovstvu gde je služio kao vojni pilot i zapovednik eskadrile. Postao je zapovednik vazduhoplovnih snaga 2020. godine čime je postao prvi Afroamerikanac na toj visokoj vojnoj funkciji. Odradio je više od 3.000 sati leta - među kojima i 130 sati borbe.

Pažnju sunarodnika privukao je vrlo emotivnim snimkom, koji je objavio nakon ubistva Džordža Flojda, naglasivši da je i sam na vlastitoj koži iskusio kako je to biti drugačije boje kože od većine koja ga okružuje, kako u školi, tako i u jedinici, a na kraju i u samom državnom vrhu.

Imenovanje, međutim, nije prošlo bez drame.

Tomi Tubervil, republikanski senator iz Alabame, odlučio je da sabotira sva imenovanja Pentagona iz protesta prema odluci američkog Ministarstva odbrane da svojim zaposlenima i njihovim porodicama osigura putne troškove u slučaju da se odluče na pobačaj ako on nije dostupan u saveznim državama u kojima žive ili su stacionirani.

Očekuje se i usvajanje imenovanja generala Erika Šmita kao zapovednika marinaca i generala Randija Džordža kao glavnog savetnika i zamenika državne sekretarke za vojsku.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track