INDIJSKA SVEMIRSKA AGENCIJA: Još nema signala sa misije na Mesecu
Foto: Youtube/ ISRO Official

INDIJSKA SVEMIRSKA AGENCIJA: Još nema signala sa misije na Mesecu

Planeta -

Indijska svemirska agencija Isro danas je saopštila da pokušava da stupi u kontakt sa svojim lenderom i roverom na Mesecu u okvru misije Čandrajan-3, ali do sada nije dobila nikakve signale.

Lender Vikram, koji je u sebi nosio i rover Pragjan, sleteo je blizu slabo istraženog Mesečevog južnog pola u avgustu, preneo je Bi-BI-Si.

Indijski svemirski objekti proveli su dve nedelje prikupljajući podatke i slike, nakon čega su stavljeni u "režim spavanja" kada padne noć tokom lunarnog dana.

Indija
foto: Youtube/ ISRO Official

Indijska svemirska agencija nadala se da će se baterije napuniti i da će se moduli ponovo aktivirati kada sunce izađe oko 22. septembra, ali je moguće da je ekstremna hladnoća lunarne noći oštetila baterije.

Isro je danas objavio da će se „nastojanja da se uspostavi komunikacija sa lenderom i roverom nastaviti”.

Indija je ušla u istoriju svojom misijom Čandrajan-3 kada je postala prva zemlja koja je uspešno prizemljila svemirski brod blizu južnog pola Meseca.

Takođe se pridružila elitnom klubu zemalja kako bi ostvarila sletanje na Mesec, posle SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

Sletanje je pažljivo planirano da se poklopi s početkom lunarnog dana, tako da bi Vikram i Pragjan imali dve nedelje sunčeve svetlosti za rad.

Jedan dan na Mesecu je nešto više od četiri nedelje na Zemlji, pri čemu svaki dan i noć traju oko 14 dana.

Glas javnosti/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track