SRPKINJA POZVANA DA BUDE AMBASADORKA UKRAJINE: Zelenski je zamolio da pomogne u obnovi škola
Foto: AP

SRPKINJA POZVANA DA BUDE AMBASADORKA UKRAJINE: Zelenski je zamolio da pomogne u obnovi škola

Planeta -

Volodimir Zelenski je zamolio Marinu Abramović, umetnicu performansa, da bude ambasador Ukrajine.

Marina Abramović, žestoki kritičar napada Vladimira Putina na Ukrajinu, rekla je da je ukrajinski predsednik zatražio njenu pomoć u obnovi škola.

76-godišnja Srpkinja održava prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji i prva je umetnica koja je imala veliku izložbu u glavnim galerijama Kraljevske akademije umetnosti u Londonu.

Posetioci izložbe moraju da se stisnu između dve gole manekenke da bi ušli u predstavu, ili da odluče da zaobiđu ono što je jedan novinar nazvao „gole kapije“.

„Bila sam prvi umetnik koji je podržao ukrajinski rat protiv Rusije i dala ...svoj glas. To je definitivno ponavljanje istorije“, rekla je ona u intervjuu za Muzej moderne umetnosti u Šangaju.

Marina Abramović, retrospektiva
foto: Zorana Jevtić

„Mene je Zelenski pozvao da budem ambasador Ukrajine, da pomognem deci pogođenoj obnovom škola i slično.

Ona je dodala: „Takođe sam pozvana da budem član odbora organizacije Babin Jar da nastavim da štitim spomenik.

Memorijalni centar holokausta Jevrejima koje su ubili nacisti u Ukrajini oštećen je ruskim raketnim napadima u martu prošle godine .

Marina Abramović je postavila svoje delo Kristalni zid plača u memorijalnom centru u Kijevu četiri meseca pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

‌Zid, dugačak 40 i visok tri metra, napravljen je od uglja i iz njega vire veliki kristali kvarca. Posetioci mogu da dodirnu instalaciju koja odražava zapadni zid Jerusalima.

Nije oštećen u raketnom udaru, u kojem je poginulo pet ljudi i oštećena zgrada.

„Izrada Kristalnog zida plakanja bio je samo prvi korak u suočavanju sa novom istorijom i pronalaženju načina da se izleči naš sve podeljeniji svet“, rekla je Abramovićeva.

Kurir.rs/Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track