LAVROV: Mirovni plan koji predlaže Kijev potpuno neizvodljiv, sukob će biti rešen na bojnom polju
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

LAVROV: Mirovni plan koji predlaže Kijev potpuno neizvodljiv, sukob će biti rešen na bojnom polju

Planeta -

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nazvao je danas Zapad "imperijom laži", a za mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnovije predloge UN za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita rekao da "nisu realni", javlja Rojters.

U pismu Lavrovu prošlog meseca, generalni sekretar Un Antonio Gutereš naveo je četiri mere UN koje bi mogle olakšati poboljšanje ruskog izvoza žitarica i đubriva u pokušaju da ubedi Moskvu da se vrati crnomorskom sporazumu, koji je Ukrajini omogućio da izvozi žito kroz koridor i pomogao u rešavanju globalne nestašice hrane.

„Objasnili smo generalnom sekretaru zašto njegovi predlozi neće funkcionisati. Ne odbacujemo ih. Oni jednostavno nisu realni. Oni se ne mogu primeniti“, rekao je Lavrov.

On je rekao i da mirovni plan od 10 tačaka koji promoviše Kijev „potpuno nije izvodljiv“ i da će sukob biti rešen na bojnom polju ako ga se Ukrajina i Zapad drže.

Lavrov je dodao da je Moskva napustila inicijativu za žito jer obećanja data Rusiji – uključujući ukidanje sankcija ruskoj banci i njeno ponovno povezivanje sa globalnim SVIFT sistemom – nisu ispunjena.

Ruski šef diplomatije optužio je Zapad za neokolonijalni način razmišljanja u sviojim nastojanjima da takozvani Globalni Jug dobije podršku Ukrajine u ratu.

Umesto toga, Lavrov je govorio o „globalnoj većini“ koju je prevario Zapad, opisavši ga kao „imperiju laži“, navodi Rojters.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track