UKRADENA VIOLINA S PRIGOŽINOVOG GROBA! Lopovi nisu uspeli da uzmu drugi simbol "Vagnera" koji pokazuju svu njegovu surovost (FOTO)
Foto: EPA/Stringer

mesec dana od pogibije vođe ruskih plaćenika

UKRADENA VIOLINA S PRIGOŽINOVOG GROBA! Lopovi nisu uspeli da uzmu drugi simbol "Vagnera" koji pokazuju svu njegovu surovost (FOTO)

Planeta -

Od sumnjivog pada aviona u kojem je stradao vođa vagnerovaca Jevgenij Prigožin prošlo je mesec dana, a Kremlj deluje da nastoji da odlazak kontroverznog vođe ruskih plaćenika gurne u zaborav.

Skaj njuz navodi da ruski vojni lideri koje je Prigožin želeo da smeni tokom oružane pobune i dalje čvrsto drže svoje pozicije, a njegove plaćeničke snage sada su pod novim vođstvom.

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen/Twitter

Britanska televizija ocenjuje da ruski predsednik Vladimir Putin, uprkos tome što je kratkotrajna pobuna koju je poveo Prigožin na kratko dovela u pitanje autoritet šefa Kremlja, deluje jednako strašno kao i pre.

Navodi se da Prigožinova dramatična smrt šalje jezivu poruku svakom ko bi pomislio da ugrozi Putinovu vlast.

Jevgenij Prigožin
foto: EPA/Stringer, AP Dmitri Lovetsky

Skaj njuz navodi da se strategija Kremlja da Prigožinovu smrt zadrži kao priču niskog profila ogledala u Putinovom odsustvu sa sahrane vođe vagnerovaca i striktnom kontrolom koju su ruske trupe primenjivale nad medijima na groblju Porohovskoje u Sankt Peterburgu, gde je Prigožin sahranjen 29. avgusta.

Navodi se da su improvizovane spomenike u čast 62-godišnjeg Prigožina, koji su se pojavili u nekoliko ruskih gradova, vlasti diskretno uklonile.

Takođe su, ubrzo nakon neuspele pobune njegovih plaćenika, nestali bilbordi "Vagnera" koji pozivaju na regrutaciju novih članova.

Skaj njuz navodi da je, uz to, sa Prigožinovog groba ukradena violina, koja je tu ostavljena u vezi s imenom ove plaćeničke organizacije koje je dato po nemačkom kompozitoru Rihardu Vagneru.

Navodi se da je još jedna osoba pokušala da sa groba vođe plaćnika odnese malj koji je tu ostavljen kao simbol svete prema onima koji izdaju "Vagner".

Zbog toga je sada na drvo kod Prigožinovog groba postavljena nadzorna kamera, a uspostavljena je i 24-časovna straža.

(Kurir.rs/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track