ZAOBIĐENA BLOKADA: Drugi teretni brod sa ukrajinskim žitom stigao u Istanbul
Foto: Printscreen, epa SHAMIL ZHUMATOV

ZAOBIĐENA BLOKADA: Drugi teretni brod sa ukrajinskim žitom stigao u Istanbul

Planeta -

Drugi teretni brod sa ukrajinskim žitom stigao je juče u Istanbul preko Crnog mora, uprkos pretnjama Moskve da će napasti brodove koji ulaze i izlaze iz Ukrajine, pokazuju sajtovi za praćenje pomorskog saobraćaja.

Brod „Arojat“, koji plovi pod zastavom Palaua, krenuo je u petak iz Čornomorska kod Odese. To je drugi brod koji je prošao tim pomorskim koridorom. Koridor je uspostavio Kijev duž zapadnih obala Crnog mora da se zaobiđe blokada Rusije.

Pod zastavom Palaua

Prema sajtovima koji prate pomorski saobraćaj, brod „Arojat“, koji prevozi 17.600 tona ukrajinskog žita upućenog za Egipat, prekjuče je u tri sata bio na južnom izlazu Bosfora u Mramornom moru. Brod treba da se uputi ka Dardanelima i dalje ka Sredozemlju.

Podsetimo, Moskva se u julu ove godine povukla iz međunarodnog sporazuma potpisanog u julu 2022, koji je obezbeđivao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih dobara preko Crnog mora. Zahvaljujući tom sporazumu, izvezeno je gotovo 33 miliona tona žitarica.

Prvi teretni brod sa 3.000 tona žita, takođe pod zastavom Palaua, nesmetano je u utorak napustio tu istu luku Čornomorsk i stigao u Istanbul u četvrtak.

Kijev želi da uspostavi puteve snabdevanja ka Africi da se zaobiđe uticaj Rusije, koja je letos obećala nekim afričkim zemljama da će im besplatno isporučivati žito.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dan pre prolaska „Arojata“ nazvao je Zapad „imperijom laži“, a za mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnovije predloge UN za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, rekao je da „nisu realni“, javlja Rojters.

Nefunkcionalno

U pismu Lavrovu prošlog meseca generalni sekretar UN Antonio Guteres naveo je četiri mere UN koje bi mogle olakšati poboljšanje ruskog izvoza žitarica i đubriva u pokušaju da ubedi Moskvu da se vrati crnomorskom sporazumu, koji je Ukrajini omogućio da izvozi žito kroz koridor i pomogao u rešavanju globalne nestašice hrane.

- Objasnili smo generalnom sekretaru zašto njegovi predlozi neće funkcionisati. Ne odbacujemo ih. Oni jednostavno nisu realni. Oni se ne mogu primeniti - rekao je Lavrov.

On je rekao i da mirovni plan od 10 tačaka koji promoviše Kijev „potpuno nije izvodljiv“ i da će sukob biti rešen na bojnom polju ako ga se Ukrajina i Zapad drže.

Lavrov je dodao da je Moskva napustila inicijativu za žito jer obećanja data Rusiji - uključujući ukidanje sankcija ruskoj banci i njeno ponovno povezivanje sa globalnim SVIFT sistemom - nisu ispunjena.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track