VARŠAVA OPTUŽUJE ŠOLCA: Tvrde da se Nemačka meša u unutrašnje stvari Poljske, evo zašto se zakuvao odnos sa Berlinom (FOTO)
Foto: AP Markus Schreiber

TENZIJE UOČI IZBORA

VARŠAVA OPTUŽUJE ŠOLCA: Tvrde da se Nemačka meša u unutrašnje stvari Poljske, evo zašto se zakuvao odnos sa Berlinom (FOTO)

Planeta -

Zbignjev Rau, ministar spoljnih poslova Poljske, danas je optužio Nemačku da pokušava da se meša u unutrašnje poslove Varšave nakon što je kancelar Olaf Šolc rekao da moraju da se razjasne navodi da su poljski konzulati u Africi i Aziji prodavali privremene radne vize migrantima.

Poljska desničarska vladajuća partija Pravo i pravda se suočava sa pitanjima o navodnoj šemi prodaje viza uoči parlamentarnih izbora 15. oktobra na kojima nastoji da osvoji treći mandat na vlasti.

Šolc čija vlada je pod pritiskom da smanji broj migranata koji dolaze u Nemačku, pozvao je u subotu susednu Poljsku da razjasni situaciju.

Šef poljske diplomatije objavio je na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) da Šolcova izjava "krši principe suverene jednakosti država".

Zbignjev Rau
Zbignjev Raufoto: 2023. EPA-EFE/Tomasz Gzell POLAND OUT

Rau je naveo da je pozvao Šolca da poštuje suverenitet Poljske i da se suzdrži od izjava koje mogu da pogoršaju međusobne odnose".

I on sam je pod pritiskom kod kuće zato što se navodna prodaja viza vršila preko Ministarstva spoljnih odnosa.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je prošle nedelje rekla da Nemačka razmatra uspostavljanje kratkoročnih graničnih kontrola sa Poljskom i Češkom kako bi se kontrolisao broj migranata koji ulaze u zemlju.

Ona je za nemački list Velt am zontag rekla da bi uspostavljanje privremenih policijskih provera na graničnim prelazima pomoglo Nemačkoj da spreči krijumčarenje i trgovinu ljudima.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja