OTVARA NOVI VOJNI KOMPLEKS: Erdogan danas u Azerbejdžanu u jeku krize u Nagorno-Karabahu
Foto: Turkish Presidency

POSETA ENKLAVI Nahičevan

OTVARA NOVI VOJNI KOMPLEKS: Erdogan danas u Azerbejdžanu u jeku krize u Nagorno-Karabahu

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan boravi danas u Azerbejdžanu u jeku krize u regionu Nagorno-Karabah oko kojeg se decenijama spore Azerbedžan i Jermenija.

Jermenija se danas sprema da dočeka novi priliv izbeglica iz Nagorno-Karabaha, dok se nekoliko stotina kilometara dalje Erdogan sastaje sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim u azerbejdžanskoj enklavi Nahičevan.

Erdogan i Alijev učestvuju na ceremoniji polaganja kamena temeljca novog gasovoda i inauguraciji azerbejdžanskog vojnog kompleksa u toj enklavi koja se nalazi između Jermenije i Irana i koja je pripojena Azerbejdžanu 1923. godine.

Poseta turskog predsednika dolazi u osetljivom trenuktu.

Azerbejdžan je prošle nedelje pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, koja je posle 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcepljene teritorije u Azerbejdžan.

Redžep Erdogan
foto: Maxim Shipenkov

Alijev je u sredu posle potpisivanja primirja rekao da je Azerbejdžan "ponovo uspostavio svoj suverenitet u Nagorno Karabahu".

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već duže vreme žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track