Pet beloruskih partija ne priznaje rezutate izbora
Foto: REUTERS

Bojkot

Pet beloruskih partija ne priznaje rezutate izbora

Planeta -
Tvrdi se da je tokom predizborne kampanje vršen pritisak na kandidate opozicije i njihove pristalice, kao i da je "izvršna vlast faktički kontrolisala izborni proces u svim njegovim etapama i mešala se u njega".

MINSK/MOSKVA - Predstavnici pet beloruskih opozicionih partija ocenili su da se parlametnarni izbori ne mogu nazvati transparentnim i demokratskim i saopštili da ne priznaju rezultate glasanja.

Netransparentnost i mešanje vlasti u izborni proces daju nam pravo da, nezavisno od rezultata glasanja, i pre njihovog objavljivanja, ne priznamo izbore, navedeno je u izjavi koju su potpisali predstavnici pet partija.

To su Beloruski narodni front, Beloruska partija levičara "Pravedni mir", Beloruska socijal-demokratska partija (Gromada), pokret "Za slobodu" i građanska kampanja "Govori istinu".

Iz tih partija podsećaju da u izborne komisije nisu uključeni predstavnci opozicionih političkih struktura, preneli su ruski mediji.

Potpisnici izjave pozvali su međunarodne organizacije da "pojačaju politiku uticaja na vladu Belorusije sa ciljem da se prekinu političke represije, oslobode svi politički zatvorenici i svim osuđenim tokom politički motivisanih sudskh procesa vrate politička prava i slobode".

U izjavi se takođe tvrdi da je tokom predizborne kampanje vršen pritisak na kandidate opozicije i njihove pristalice, kao i da je "izvršna vlast faktički kontrolisala izborni proces u svim njegovim etapama i mešala se u njega".

Predstavnici opozicije ističu i da je tokom kampanje vlast lišila oponente prava da se slobodno obraćaju biračima "čak i u okvirima predviđenim važećim zakonIma", da je koristila mehanizam cenzure i hapsila učesnike skupova koji su se održavali na zakonom određenim mestima.

U Centralnoj izbornoj komisiji ocenjuju da je izjava opozicije deo njene strategije napravljene mnogo pre izbora i da je usmerena ka zapadnoj publici.

"Deo opozicionih političara je izjavio da neće priznati rezultate izbora još početkom godine. Određena politika tih partija postoji - one su svoju aktivnost usmerile na to da pokažu medijima i stranim političarima da u Belorusiji nema izbora, da oni ne mogu biti pošteni i pravedni", izjavio je sekretar CIK Nikolaj Lozovik.

Posmatrači iz Zajednice nezavisnih država navode da izbori, koji traju do 20 sati po lokalnom vremenu, protiču normalno, dok posmatrači Parlamentarne skupštine OEBS, kako je preneo beloruski informacioni portal Hartija "97, tvrde da je zabeležen niz neregularnosti, među kojima i pritisak na radnike i studente.

Komisija je, u međuvremenu, izbore proglasila uspešnim pošto je do 14 sati po lokalnom vremenu glasalo više od 50 odsto upisanih birača.

Po beloruskim zakonima, izbori su uspeli ako je na njima učestvovali više od 50 odsto od ukupnog broja birača, kojih ima sedam miliiona i 40.000.

Na izborima na 110 poslaničkih mandata pretenduje 293 kandidata.

Dve najveće opozicione partije, Ujedinjena građanska partija i Beloruski narodni front, saopštile su 15. septembra da povlače svoje kandidate sa izbora, objasnivši da je to zato što vlasti nisu oslobodile političke zatvorenike i nisu uključile predstavnike opozicije u izborne komisije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track