NEZAPAMĆEN SKANDAL U KANADI: Ukrajinski nacista (98) dobio ovacije u parlamentu, prvo aplaudirali, a onda se izvinjavali (VIDEO)
Foto: Patrick Doyle

osude stižu sa svih strana

NEZAPAMĆEN SKANDAL U KANADI: Ukrajinski nacista (98) dobio ovacije u parlamentu, prvo aplaudirali, a onda se izvinjavali (VIDEO)

Planeta -

Entoni Rota, predsedavajući Donjeg doma kanadskog parlamenta, izvinio se zbog veličanja Jaroslava Hunke, bivšeg vojnika nacističke divizije, koji je dobio veliki aplauz i ovacije parlamentaraca tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Rota se izvinio nakon burne reakcije jevrejske zajednice koja je osudila veličanje Hunke (98), bivšeg pripadnika Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen-SS divizija "Galicija", dobrovoljačke nacističke jedinice koju su tokom Drugog svetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije.

Jargoslav Hunka
foto: Patrick Doyle

Tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog kanadskom parlamentu u petak, Hunka je sedeo na galeriji, a Rota ga je predstavio kao "ukrajinskog heroja" koji se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije.

Puna sala kanadskih parlamentaraca odgovorila je aplauzom i ovacijama, a Hunka je ustao da pozdravi poslanike i goste iz Ukrajine.

- Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim što sam odlučio da odam počast Hunki. Želim jasno da kažem da niko, uključujući kolege parlamentarce i delegaciju Ukrajine, nije bio upoznat sa mojim namerama i mojim rečima dok ih nisam izgovorio - rekao je Rota.

Istakao je da posebno želi da uputi najdublje izvinjenje jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom sveta.

Kabinet kanadskog premijera Džastina Tridoa saopštio je da je odluku da pozove i odlikuje Hunku donela Kancelarija predsedavajućeg Donjeg doma.

- Predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota se izvinio i prihvatio punu odgovornost za pozivanje i odavanje počasti Hunki u parlamentu. To je bila dobra odluka - istakao je portparol premijera Tridoa.

ZAKLETVA HITLERU

Na veličanje Hunke u kanadskom parlamentu reagovala je zvanična Moskva, ali i opozicija u Kanadi koja optužuje vlast za veliki propust.

- Činjenica da je takva osoba, a preko nje i organizacija čiji je bio član, dobila ovacije u Donjem domu, duboko je zabrinjavajuća - rekao je direktor Centra "Simon Vizental" Den Paneton za kanadski Si-Bi-Si.

Paneton je istakao da povezanost sa Vafen-SS divizijom čini Hunku saradnikom nacista.

- Da biste bili deo takve jedinice morali ste se zakleti na vernost Hitleru i biti umešani u masakr civila. Nije važno ako tvrdite da ste bili borac protiv komunizma. I dalje ste upleteni u nacističku ratnu mašineriju. To vas čini saučesnikom - naglasio je Paneton i upozorio da u budućnosti svi moraju biti oprezniji.

Istakao je da veruje da je solidarnost sa Ukrajinom u borbi protiv ruske invazije neverovatno važna, ali i napomenuo da podrška Kijevu ne može biti opravdanje za tolerisanje ili otvoreno veličanje nacista i njihovih ratnih zločina.

MRAČNO NASLEĐE

Rukovodilac ukrajinskih studija na Univerzitetu u Otavi Dominik Arel objasnio je za Si-Bi-Si da je divizija u kojoj se borio Hunka privukla na hiljade ukrajinskih dobrovoljaca od kojih su se mnogi pridružili sa nadom da će se izboriti za ukrajinsku nezavisnost.

Arel kaže da su samo Nemci iz Nemačke mogli da se bore u nemačkoj vojsci, pa su dobrovoljci koji nisu bili Nemci, a koji su verovali u nacističke ciljeve ili pokušavali da iskoriste nacističku moć za svoje ciljeve, bili organizovani u SS divizije.

Napominje da je teško utvrditi da li su određene divizije počinile bilo kakve zločine, ali ističe da ukrajinski nacionalistički pokreti u vreme Drugog svetskog rata ima "izuzetno kompleksno" i "pomalo mračno" nasleđe ekstremno desne ideologije i saradnje sa nacistima u borbi protiv Sovjetskog Saveza.

Od kraja februara do kraja marta 1945. godine Vafen-SS divizija "Galicija" borila se i protiv jugoslovenskih partizana u Štajerskoj i Koruškoj oblasti na austrijsko-slovenačkoj granici.

Nekadašnji premijer Kanade Brajan Malruni pozvao je 1985. godine kraljevsku komisiju da ispita da li je Kanada postala utočište ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Komisija sudije Žila Dešena utvrdila je da je u to vreme u Kanadi živelo oko 600 bivših pripadnika Vafen-SS divizije "Galicija". Dešen je međutim rekao da sama pripadnost diviziji ne predstavlja ratni zločin. Komisija je utvrdila da nema dokaza da je divizija "Galicija" bila umešana u zločine nad Jevrejima iako je kasnije napadala poljske civile.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

01:08

NEMAČKA PRUŽA PODRŠKU ZA KURTIJEVE AKCIJE Garić analizira novonastale tenzije na KiM: Kurti nije postao Zelenski o kojem mašta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track