"PROBLEM NEMAČKE JE ŠTO JE PREJAKA ZA EU, A SUVIŠE SLABA ZA SVET" Cvetićanin: Amerika izdiže Poljsku tako da PREDVODI EVROPU
Foto: Shutterstock, Kurir TV

jačanje desnice

"PROBLEM NEMAČKE JE ŠTO JE PREJAKA ZA EU, A SUVIŠE SLABA ZA SVET" Cvetićanin: Amerika izdiže Poljsku tako da PREDVODI EVROPU

Planeta -

Dr Neven Cvetićanin u jutarnjem programu Redakcija razgovarao je sa voditleljkom Oljom Lazarević o deašvanjima na relaciji Nemačka - Poljska i o previranjima svetskih sila EU, Amerike, Kine i Rusije, izazazvanih ratom u Ukrajini.

Neven Cvetićanin
foto: Kurir tv

Spomenuo je jačanje desnice u EU, a sa ratom u Ukrajini naveo je sledeće:

- Vreme Angele Merkel je prošlost. Amerika gleda koga će uzdići, a koga spustiti. Ovo je nova strateška situacija sa ratom u Ukrajini. Poljska je od SAD dobila 116 tenkova Ibrams naboljih i najnovijih, 32 borbena lovca pete generacije, to je zadnji vrisak tehnike. SAD je dala Poljskoj kredit dve milijade dolara za modernizaciju ukrajinske vojske. Znači Amerika gasi vatru između Poljske i Ukrajine i na neki način diriguje - rekao je Cvetićanin.

00:50

IZ POLJSKE JE DOŠAO ZAHTEV DA IM PLATE RATNU ODŠTETU Cvetićanin o novoj sili: Ispada da je RUSIJA tada POMOGLA NEMAČKOJ

U nastavku istakao je da je Nemačka u međuvremenu postala toliko jaka u EU i pametno je iskoristila EU za svoju ekonomiju, da mnogo izvozi, a njeni konkurenti ni u NATO nisu u idili i slozi. Šta će sada da urade? Da je svedu na prihvatljivu meru, a da podignu Poljsku. Trend je uspona desničarskih i populističkih pokreta, to još ne liči na 30-te godine 20. veka, sve se upravlja na daljinu. Imamo zaostatke stare Evrope i ovu novu Evropu, novih konzervativaca koji se bore za svoj nacionalni interes. Poljska predvodi robusnu novu Evropu - rekao je Cvetićanin.

Naveo je suštinski problem Nemačke kroz citat Henrija Kisindžera, najčuvenijeg američkog stratega:

- "Problem Nemačke je što je suviše jaka za Evropu, a suviše mala za svet." Znači, oni su vredan i marljiv i disciplinovan narod, ali nema kapaciteta da postane svetska sila, ipak Evropa će tamo gde će i Nemačka. Ukoliko trend bude rastao, te malo jače robusnije desnice zavisi će od migracione krize i priliva migranata ne samo iz Ukrajine, nego i iz Afrike i ovaj problem traje od Sirijske krize - naveo je.

02:10

PITANJE EVROPE JE PITANJE NEMAČKE

On smatra ključnim sledeće:

- Svet je u prestrojavanju. Svi gledaju svoj interes. Prvo je pitanje rat u Ukrajini, reakcija na rat, pomoć Ukrajini; drugo je pitanje migracione krize...Pitanje Evrope je pitanje Nemačke. Evropa ulazi u godine preispitivanja kojoj će ekipi biti priklonjena - naglasio je Cvetićanin.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:50

IZ POLJSKE JE DOŠAO ZAHTEV DA IM PLATE RATNU ODŠTETU Cvetićanin o novoj sili: Ispada da je RUSIJA tada POMOGLA NEMAČKOJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track