APEL ANALENE BERBOK: Azerbejdžan da dozvoli ulazak međunarodnih posmatrača u Nagorno-Karabah (FOTO)
Foto: EPA/Filip Singer

jermenske izbeglice napuštaju enklavu

APEL ANALENE BERBOK: Azerbejdžan da dozvoli ulazak međunarodnih posmatrača u Nagorno-Karabah (FOTO)

Planeta -

Analena Berbok, nemačka ministarka spoljnih poslova, apelovala je danas na Azerbejdžan da dozvoli međunarodnim posmatračima da uđu u Nagorno-Karabah, region koji su napustile desetine hiljada izbeglica koje pristižu u Jermeniju.

- Odobrenje međunarodnim posmatračima bi bilo znak poverenja da je Azerbejdžan ozbiljan u zalaganjima za bezbednost i dobrobit naroda Nagorno-Karabaha - saopštila je šefica nemačke diplomatije.

Nagorno-Karabah
foto: Shutterstock

Stotine vozila kretale su se juče iz Nagorno-Karabaha ka Jermeniji posle munjevite ofanzive jermenske vojske u toj separatističkoj enklavi, većinski naseljenoj Jermenima.

Azerbejdžanska vojska je prošle nedelje porazila jermenske snage u jednodnevnom napadu, primoravši separatističke vlasti da polože oružje i započnu razgovore o "reintegraciji" Nagorno-Karabaha u Azerbejdžan nakon tri decenije separatističke politike.

Nagorno-Karabah
foto: Foto: Youtube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Iako se Azerbejdžan obavezao da će poštovati prava etničkih Jermena u regionu i obnoviti snabdevanje Nagorno-Karabaha posle desetomesečne blokade, mnogi stanovnici u strahu od odmazde sele se u Jermeniju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track