TAJNA DOKUMENTA KIJEVA OTKRILA: Evropljani daju Rusima komponente za ubojite dronove!
Foto: Printscreen YouTube

TAJNA DOKUMENTA KIJEVA OTKRILA: Evropljani daju Rusima komponente za ubojite dronove!

Planeta -

Iranske bespilotne letelice "Šahed" koje su korišćene u mnogim napadima na ukrajinske gradove napravljene su su evropskih komponenti, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima. Istraga koja je sprovedena je utvrdila da ubojite iranske dronove čine komponente koje prozivode pet evropskih kompanija.

U dokumentu na 47 stranica koji je ukrajinska vlada dostavila vladama G7 u avgustu, tvrdi se da je u prethodna tri meseca bilo više od 600 napada na gradove koristeći bespilotne letelice (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju.

Evropski delovi

Prema listu do kojeg je došao britanski „Gardijan“, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene su u dronu „Šahed“ 131 i 57 u modelu „Šahed“ 136, koji ima domet leta 2.000 kilometara i brzinu kretanja od 180 km/h.

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

„Među proizvođačima su kompanije sa sedištem u zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog rata, uključujući SAD, Švajcarsku, Holandiju, Nemačku, Kanadu, Japan i Poljsku“, navodi se. Prema dokumentu, Iran je već diverzifikovao svoju proizvodnju korišćenjem sirijske fabrike koja isporučuje u rusku luku Novorosijsk.

dron Šahed, dron
foto: Printscreen YouTube

U spisima se takođe navodi da iranska vlada pokušava da se „distancira od obezbeđivanja oružja Rusiji“ i da „ne može da se nosi sa ruskim zahtevima i intenzitetom upotrebe u Ukrajini“.

Pakleni predlog

Među predlozima za akciju, Kijev je zapadnim saveznicima poručio da je moguće izvesti „raketne udare na proizvodne pogone bespilotnih letelica u Iranu, Siriji, kao i na potencijalno proizvodno mesto u Ruskoj federaciji“.

​​„Ovo gore navedeno mogu izvršiti ukrajinske odbrambene snage ako partneri obezbede neophodna sredstva za uništenje“, anveo je Kijev.

Međutim, šanse da će bilo koja zapadna zemlja pristati na ovako drastičan i rizičan korak su male.

Bart Grutus, poslanik Evropskog parlamenta koji je član odbora Evropskog parlamenta za odbranu i bezbednost, rekao je da nije bilo dovoljno koordinacije među obaveštajnim službama EU da se izbore sa zloupotrebom zapadnih komponenti.

„Mislim da mnoge evropske obaveštajne agencije čak i ne obraćaju dovoljno pažnje na sankcije“, rekao je on.

Tajni elementi

Ukrajinci u dokumentima navode da se isporuke bespilotnih letelica „Šahed“ iz Irana u Rusiju odvijaju preko Kaspijskog mora.

„Iz Teherana, dronovi se isporučuju u iransku luku Amirabad, odakle se otpremaju u ruski lučki grad Mahačkala.

Oznake na elektronskim komponentama na dronovima korišćenim u Ukrajini poslednjih meseci su uništene, „verovatno laserom“.

Početkom jula, u Ukrajini je oboren novi model Šahed-136 sa oznakom „I002“, koji je „možda sastavljen u novom proizvodnom pogonu u Rusiji“. Rečeno je da je uzorak imao drugačiju lajsnu krila, što „takođe može ukazivati na proizvodnju na novoj lokaciji“.

Rusija i Iran „već rade na novom motoru za Šahed-136, koji bi trebalo da obezbedi bolju brzinu i domet“.

U oborenim modelima bespilotnih letelica pronađen je širok spektar komponenti koje proizvode zapadne kompanije, koje, prema navodima Ukrajinaca, podrazumevaju Francusku, SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Japan, Italiju i Kanadu, kao i EU.

U „Šahedu“ 136 je otkrivena pumpa za gorivo koju je u Poljskoj proizvela nemačka kompanija „Automotive GmbH“, čija je britanska multinacionalna kompanija „TI Fluid Sistems“ matična kompanija.

Takođe je istom dronu otkriveno integrisano kolo bafer mrežnog upravljača i tranzistora koje je napravio „International Rectifier“, podružnica nemačke firme „Infineon Technologies AG“.

U modelu „Šahed“ 131 ukrajinski stručnjaci su identifikovali 14-kanalno, prilagodljivo integrisano kolo za upravljanje napajanjem i mikroprocesor holandske kompanije „NKSP Semiconductor“ i energetski tranzistor i integrisano kolo kompanije „International Rectifier“.

Većina pomenutih kompanija nije želela da komentariše navode koji se pominju u ukrajinskim dokumentima. Oni koji su pristali da odgovore za britanski „Gardijan“ naveli su da ne prodaju svoje komponente Iranu, kao i da poštuju mnogobrojne sankcije koje su Rusiji uvedene od početka rata.

Upravo su iranski dronovi „Šahed“ bili ključni za mnoge napade koje je Rusija izvela prethodnih meseci.

Kurir.rs/nNova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track